Vysvětlení obrazu z mri

Moje máma má již řadu let potíže s páteří(Je jí 60 let výška 160cm váha 78Kg). Byla i na dvou operacích kde jí na první dávaly titanové šrouby a na druhé jí je kvůli potížím odstraňovaly. Po operacích má tento nález z MRI a stále má veliké bolesti. Bederní lordosa je lehce napřímená, st.p. operaci plotének L4/5 a L5/S1 s odstraněním zadní části oblouků L4-5, obratlová těla jsou adekvátního tvaru, zvýšení intezity signálu v T2W v oblasti krycích plotének a přilehlé části obratlových těl L4/5/S1, v T1W je signál zvýšen na úrovni L5/S1 a snížen na úrovni L4/5 při osteochondroze(Modick I.-II.), vertrolaterální osteofyty L5/S1. Intervertebrální ploténky L1/2, L3/4, L4/5 a L5/S1 jsou snížené intenzity signálu v T2W, ploténka L5/S1 je snížené výšky. Ploténky TH12/L1 až L2/L3 bez dors. prominence, foramina zachovalá, kořeny jsou bez útlaku. Ploténka L3/4 se plošně vyklenuje všemi směry, dorsálně se vyklenuje více doleva o 5mm, kde je v dors.části disku T2W hyperintesivní obsah při fissuře anulu. ale bez asymetrického vyklenování disku, disk tlačí na durální vak, oboustranné spondylartrotické změny, obě foramina zúžená, kořeny L3 bez patrného útlaku, pát.kanál 13mm AP. Ploténka L4/5 bez dorsálního vyklenování, foramina zachovalá, kořeny L4 bez patrného útlaku. Na úrovni L5/S1 ploténka bez výraznější dorsální prominence, podél celé zadní hrany obratle L5 se táhnou v T2W hypointesivní, postkontrastně se sytící jizevnaté pooperační změny, kraniálně začínají ve výši horní hrany obratle L5 a kaudálně dosahují do výše horní hrany obratle S1, naléhají na ventr.stranu dur.vaku a na odstupy kořenů L5 a S1 bilat., AP šíře těchto změn 6mm, obě foramina L5/S1 mírně užší, dur.vak AP 15mm. Foramina jsou ve všech zachycených etážích volná. Dur. vak je oválným je rozšířen v rozsahu L4-S1, kde st.p.operaci, bez známek útlaku, kořeny obvykle lokalizovány. Závěr:St.p.operaci na úrpvni L4/5 a L5/S1 s odstraněním zadní části oblouků L4-5, podél zadní hrany obratle L5 až do výše horní krycí ploténky S1 se táhnou jizevnaté pooperační změny, které naléhají na kořeny L5 a S1 bilat., bez patrné herniace disku, spondylartoza s tlakem na dur.vak. Mudr.Jan Hájíček

Odpověď odborníka:

Neuvádíte jaký typ bolesti a kde Vaše matka má. Podle popisu trpí pokročilými změnami na bederní páteři, které samy o sobě, nejen pro stav po operacích, mohou bolesti zad vyvolat. Jestli je neurologický nález normální, nebo již ustálený a neurochirurg další operační řešení nenavrhuje, doporučil bych Vám konzultovat rehabilitační lékaře. Jste-li z Prahy (jak vyplývá z formuláře), pak je ideální zkusit kontaktovat rehabilitační tým prof. Koláře z Motolské nemocnice. Při neúspěchu rehabilitací ještě zbývá léčba bolesti. Centra léčby bolesti bývají při všech větších nemocnicích.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: