Vysvětlení rtg nálezu

Dobrý den, mé zdrav.problémy bolesti zad trvají již delší dobu, poslední vyšetření rentgenu zní: snížen prostor disku L4 poměrně podstatně, posun L4 proti L5 do čtvrtiny šíře-spondylolisthesa I.st. ventrálně při v.s. spondylolyse L4-5, reaktivní subdiskální zasycení L4-5, ostřejší LS přechod, base L snížená. Budu muset podstoupit operaci? Provádějí se tyto operace laserem? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, spondylolistéza je stav, kdy dochází k posunu obratlového těla vůči sousednímu obratli. Existuje několik typů, vzhledem k současně popisované spondylolýze a lokalizaci v oblasti L4-L5 předpokládám tzv. istmickou olistézu. V takovém případě je často postačující konzervativní řešení s rehabilitací. V ostatních případech se přistupuje k operaci, kterou samozřejmě není možné provést laserem.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
spondylolistéza | Od: Miluše | 11.1.2009 12:45
Dobrý den, můj manžel má 30let a je již 5let po operaci.Diagnoza byla Spondylolisthesis LV-SI. Stále má ještě v zádech šrouby a neví zda si je má nechat vytáhnout. Bolesti zad má stále, hlavně při námaze. Můžete doporučit co má dělat a zda by pomohly nějaké cviky? Děkuji
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pravidelný pohyb chrání střeva
Články: Pravidelný pohyb chrání střeva
Pravidelným provozováním...
Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Články: Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Na srdeční onemocnění umírá...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Články: Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Nečekejte, až vám lékař...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: