Vysvětlení z uz

Dobrý den.Byla jsem poslána na UZ štítné žlázy,protože mám zvyšený parathormon. Je mi 78let. Před 8lety jsem prodělala masívní plicní embolii z trombózy v noze. Ale momentálně mám tyto obj.potíže,mám slabost v dolních končetinách,byla mi diagnostikována osteoporoza. Byl mi nasazen vitamín D jednou za 14dní inj.terapie. Od té doby ,je to asi rok a půl nemám chuťové buňky. Tak nevím co s tím vším má společného ŠŽ? Prosím o přeložení UZ ze ŠŽ. L.lalok vel.14x11x31 mm. Isthmus š.5mm. P.lalok vel.14x14x34 mm. Drobnouzlová přestavba celé žlázy,echogenita nepravidelně snížená. Stac.oj.cysty do 5 mm bilat,drobné kalcifikace bilat. Vaskularizace akcentovaná. Provedena FNAB z PL Z.: chr. atrofizující thyreoiditis Znamá to tedy chronická snížená funkce ŠŽ z cystami? Musím tedy na operaci nebo se to dá léčit letroxem apod.? Děkuji Vám předem za odpověď. S pozdravem Blanka

Odpověď odborníka:

Žlázy, které produkují parathormon (příštítná tělíska) nasedají na štítnou žlázu, tj pokud se je snažíme zobrazit ultrazvukem, díváme se do oblasti štítné žlázy. Ve Vašem případě máte na štítné žláze vícero ložiskových změn, mezi nima je příštítná tělíska těžké najít.
Nicméně, změny, které se na žláze našly, neříkají nic o její funkci, ta se musí vyšetřit z krve. Pokud se zjistí, že funkce je snížená, pak se budou doplňovat hormony zvenčí, např. preparátem Letrox. Indikace operace závisí čistě na UZ nálezu (ten samotný u Vás pro nutnost operace nesvědčí), resp. na cytologickém nálezu z punkce, která Vám byla provedena.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: