Vytržení krčních mandlí

Dobrý den,dlouhodobě řešíme problém dcery DMO.Neustále vysoké CRP 117 nyní vystoupalo ASLO na 1000.Při stěru na ORL byl v nose prokázán zlatý stafylokok na mandlí.h ne.Bylo nám doporučeno vytržení krčních mandlí.Dokonce už máme termín.My však máme stále pochybnosti,zda k tomu přistoupit,neboť další závažný zdravotní problém dcery je sarkoidóza plic,se kterou se léčí kortikoidy už druhý rok.Jaký by měla operace mandlí vliv na plíce a průdušky nebude to z bláta do louže?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je v mandlích chronický zánět, což vypadá, že ano, a ostatní léčba selhala, domnívám se, že odstranění mandlí je správný krok. Nyní jsou mandle zdrojem zánětu, který spíše sarkoidozu zhoršuje. Každý zákrok v sobě skrývá určité riziko, se kterým se musí počítat, člověk není stroj, kde lze jednoduše součástka vyměnit. Domnívám se ale, že v tomto případě jsou pozitiva zákroku výrazná.

MUDr. Pavel Strnad
MUDr. Pavel Strnad

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: