Vytržený zub

Dobrý den! Moje problémy začaly zhruba před 5 týdny, kdy jsem byla nastydá a měla rýmu, pak rýma ustala, začala bolet čelist a hlava (půlka hlavy). Došla jsem k doktorovi, dostala ATB cefzil (jelikož jsem kojila) ani po 4 dnech se potíže nezlepšily tak jsem šla na ORL, kde mi byl udělan RTG, zánět byl pod pravým okem, byla mi provedena punkce....Trošku se mi ulevilo, ale pořád to v těch místech tlačilo a píchalo, navíc se mi nad zubem (6 v pravo nahoře )udělala boulička bolavá. Šla jsem tedy k zubařce, asi po dvou týdnech bolestí, ta odvrtala plombu, nechala zub otevřený že mám přijít za týden (RTG nedělala). V den kontroly jsem si zašla i na ORL, doktor provedl punkci čelistní dutiny, avšak byla čistá. Poté jsem byla tedy znova odeslána na zubní, kde mi zubařka zub vytrhla. Do druhého dne mi natekla tvář, hodně to bolelo, šla jsem opět k zubaři (v tu dobu jsem měla už asi 5 dní hnisavou rýmu), zubařka mi provedla výplach a díru zaplnila něčím léčivým. Ulevilo se mi, na druhý den přišly opět velké bolesti, ale to byl víkend. V pondělí jsem si zašla k praktickému lékaři, ten mi řekl, že mi může napsat ATB, ale že mi nemusí zabrat ať si skočim opět k zubařce. Jela jsem tedy k zubařce, ta mi řekla, že si mám zajít za praktikem že to bude od dutin. Šla jsem teda zase k praktikovi a ten mi napsal ATB CURAM, užívám je teď třetí den, rýma už není tolik hnisavá, ale dáseň a kost nad zubem bolí a víc bolí, když si na ní šáhnu. Myslíte, že je to normální? Zub vytrhnout nešel, zubařka mi kořeny řezala. A myslíte, že už tentokrát ATB zaberou i kdyby vše spočívalo právě v tom, že záněty dutin způsobila infekce ze zubu, teda spíše z kořene či kanálků? dĚKUJI

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lenčo! Další postup záleží na tom, jak se cítíte. Dáseň a horní čelist vás může bolet a může být oteklá i v souvislosti s pohmožděním, které provází každé komplikované vytržení zubu. Bolesti by ale měly ustupovat, v případě, že by se bolesti nebo otok opět zhoršily, nebo se objevila zvýšená teplota, bylo by třeba u vašeho praktického lékaře provést krevní testy (CRP nebo sedimantace, krevní obraz) a znovu se obrátit na vaší zubařku, ev. zvážit ještě jednou provedení rentgenu. Pokud by se váš stav nadále nelepšil - vzhledem k tomu že vaše potíže už trvají druhý měsíc - obrátila bych se na vašem místě na některé z vyšších pracovišť stomatologie nebo ORL, např. do krajské nemocnice.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: