Vytvoření av spojky pro dialýzu

Dobrý den ,manžel ná 67 roků a je to diabetik přes 20 let na insulínu. Pravidelně se léčil na nefrologii a výsledky byly v normě.V roce 2011 po kontrole na kardiologii dostal Micardis plus a začaly problémy. Dušnost , otoky aj prostě co bylo jako nežádoucí účinek tohoto léku tak ty problémy u něj byly.Potom se zhoršily i výsledky laboratorní na ledvinové funkce zhoršila se dušnost , otoky až vprosinci 2013 došlo k zhoršení zdravotního stavu tak , že musel na dialýzu do dnešního dne jich prodělal 30 a také mu byl zaveden kardiostimulátor dvouelektrodový a předtím ve Vítkovicích mu byl vytvořen shant v podkličkové oblasti na pravé straně těla jezdil na dialýzu 3 x týdně. Dost si naříkal na bolesti pravé ruky. Potom došlo ke zlepšení výsledků laboratorních a tak dial. byla prováděna 2x týdně. Teď jej zase odeslali do Olomouce na vytvoření nové spojky. Nevím proč protože ta původní funguje. Dělali ji na levém předloktí to se jim asi nepovedlo tak hned ten den udělali novou spojku na levé paži. Rána dle sdělení manžela mu stále prosakovala a krvácela .Chtěla bych se proto zeptat jestli je možné aby to pořád krvácelo.Stalo se že druhý den po výkonu museli dělat převaz až 11x, protože to pořád krvácelo. Mám dojem, že je něco v nepořádku. Bohužel je zákaz návštěv pro chřipky, tak nemám možnost se přímo podívat a optat na místě lékaře jen pouze po telefonu a jen vím co mi manžel řekne. Telefonicky mě lékař ujistil, že je všechno v pořádku, ale mám pochybnosti. Jsem zdravotní sestra ,tak to vidím trošku jinak.Je možné aby pořád docházelo ke krvácení rány? Manžel bere Anopyrin 100mg 1x1, má anemii a pořád to krvácení? Jak dlouho tato spojka může vydržet ? Manžel tady tyto komplikace dost těžko snáší psychicky a mám o něj obavy.Po zavedení kardiostimulátoru totiž měl také problém došlo k posunu sondy a při revizi zjistili porušení izolace. Tak toho během 1 měsíce zažil více než dost (dil.+kardiostimulátor). Omlouvám se že to popisuji tak rozsáhle ,ale nevím jak to ve zkratce popsat.Za vaši případnou odpověď vám moc děkuji. S pozdravem Marta Pavlů

Odpověď odborníka:

Vážená paní Marto, ke krvácení z arteriovenózní fistule, používané k opakovanému připojování k mimotělnímu oběhu při hemodialýze, by za obvyklých podmínek nemělo dojít. Za určité situace je však schopnost krve a cév stavět krvácení zhoršena. Mezi tyto stavy patří např. užívání léků blokujících procesy srážení krve (kyselina acetylsalicylová, heparin), nedostatečné odmačkání místa vpichu po vytažení jehly z fistule, zeslabení cévní stěny fistule, některá hematologická onemocnění (zejména snížený počet trombocytů nebo nedostatek srážecích faktorů) atd. Doporučuji Vám domluvit si informativní schůzku s ošetřujícím lékařem Vašeho manžela a nechat si vysvětlit všechny nejasnosti. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x