Vyvrtly kotník

Ještě ohledně mého dotazu takže i naslapovanim si mužu způsobit trombozu? Když mám kolem modřínu? Jinak na noc ji tedy taky nesundavat? A ledovat asi jen chvíli když ji nesundavat. A noha ma byt proč nahoře? Skrz to aby nebyla trombóza?? Ze prý u vyvrtnuti je mala pravdepodobnost trombózy a já se bojím abych ji neměla. Čím ji předcházet? Jako důvody jsou pro dostání? Děkuji, hezky den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jestli správně chápu váš dotaz, nejspíše mi chybí nějaký kus textu, nicméně jde pravděpodobně o opatření z důvodu vymklého kotníku..?? Je zcela běžné, že se v oblasti kotníku, který je podvrtlý, vytvoří modřina, pokud máte bandáž nebo ortézu, můžete si ji např. na koupání či na chvíli přes den a na noc sejmout. Jinak by ale kotník měl být zpevněný. Ledovat můžete přes případnou bandáž či ortézu. Nohou ve zvýšené poloze předcházíte otoku. Trombozu obvykle vídáme v případech, kdy je noha zcela znehybněná, např. v sádře, ale ani při výronech, kdy je nasazena bandáž nebo ortéza ji nelze zcela vyloučit. Choďte na pravidelné kontroly a při bolestech v lýtku nebo jeho otoku vyhledejte lékaře kdykoli. Pravděpodobnost trombozy zvyšuje hormonální antikoncepce, kouření, tromboza v rodine nebo v minulosti u Vás.

MUDr. Šárka Kralíková
MUDr. Šárka Kralíková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: I. chirurgická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Naposledy čtené: