Vyvrtnuty kotník

Dobrý den, když jsem si zvrhla kotník a mám ortezu mužů ji mit na noc sundanou? Taky jsem nechtěla berle takže na ni naslapuji muže mi to ublížit? Já zas četla, ze když nohu setrim a nenaslapuji na ni, ze mužu mit trombozu. Taky mi bylo řečeno abych ledovala a mela nohu v klidu a vyzvedlou. Jak vysoko ma byt? Děkuji hezky den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ortézu byste neměla snímat, jen na hygienu. Neměla byste kotník zatěžovat, tedy na něj nedošlapovat. Předpokládám, že máte zvrtnuté hlezno s nataženými vazy a bez zlomeniny, léčba je standardně fixace +/- 3 týdny. Záleží na druhu fixace , zda můžete došlapovat. Trombozu mít můžete z více důvodů, a pokud je její riziko zvýšené, měla byste brát léky. zvednutá by měla být do vodorovné polohy nebo polohy mírně vyšší, než je vodorovná.Zdravím, kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dětská endokrinologie má svá specifika
Články: Dětská endokrinologie má svá specifika
Endokrinologie je velmi...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Zánět středního ucha
Články: Zánět středního ucha
Zánět středního ucha...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Kouření zpomaluje růst u chlapců
Články: Kouření zpomaluje růst u chlapců
Během čtyř let průměrný...
Cholesterol: nenápadný zloděj zdraví
Články: Cholesterol: nenápadný zloděj zdraví
Vysoký cholesterol navenek...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: