Vyvýšení lebky v oblasti švu šípového + tlak v oblasti spánků

Tak 2-3 měsíce zpět jsem vypozorovala na hlavě vyvýšení švu šípového na lebce, který jsem nikdy předtím necítila. Kromě menšího bouchnutí do hlavy o skříň jsem žádný úraz v té době neměla. Zároveň už delší dobu pociťuji tlak v oblasti spánků - nepřirozený pocit v hlavě. Má PL mi řekla, že jsem si toho vyvýšení možná jen předtím nevšimla, že je to normální. Lebku mi prohmatala a udělala RTG hlavy + krční patéře. Ale já, i má matka jsme si jistá, že jsem tento vyvýšený pás na hlavě opravu neměla (mám ve vlasech lupenku, takže jsem si celý život sahala do vlasů). Prosím o radu, Děkuji A.

Odpověď odborníka:

Andreo. Vyšetření, které jste podstoupila, odpovídají postupu, který bych volil i já. Je skutečně možné, že jste si toho přes informace, které jste mi napsala, nikdy předtím nevšimla. Máte-li však pochybnosti anebo další příznaky, jako například bolestivost v oblasti spánků, je možné podstoupit další vyšetření. Je možné udělat ultrazvukové vyšetření měkkých tkání v oblasti, kde si hmatáte vyvýšeninu. Také je možné provést další vyšetření halvy, jako je CT anebo MRI. Ale tato vyšetření (zejména první) již znamená výraznější zátěž pro Váš organismus. Spíše bych tedy doporučil ve spolupráci s PL kontrolu například po 3 měsících vč. RTG vyšetření a srovnal bych s původním nálezem a snímky. Hezký večer.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: