Výživa

Pane doktore, paní doktorko, absolvovala jsem tento týden preventivní prohlídku u obvodního lékaře. Ráda bych s Vámi konzultovala výsledky mé krve, kde mi některé hodnoty vyšly špatně: S_Urea: 9,8 (2,5-6,7) S_Kys.močová: 131 (150-350) S_Cholesterol: 8,56 (2,9 - 5) S_LDL Cholesterol: 5,7 (1,2 - 3,0) S_ALT: 1,13 (0-0,92) S_AST 0,65 (0,08-0,57) B_Erytrocyty 5,26 (3,8-5,2) B_Stř.bj.erytr(MCV): 77 (82-98) B_Erytrkřivka (RDW): 15,7 (10-15,2) Krev. citrát B_FW 1h. 5 (7-12) Dále mám nízký estrogen. Výše uvedené hodnoty jsou ty, které nejsou v mezích normy. Paní doktorka mě odeslala na uz břicha a posléze doporučení do lipidové poradny. Nevím, co si o tom myslet. Mám 164 cm/50kg. Za poslední dva roky jsem zhubla skoro 30 kg, nejím žádné tučné, smažené (smažené za poslední dva roky akorát na štědrý večer). Má strava je složená zejména z proteinů (tvarohy, protein, maso, zelenina, mléko, vejce). Nejím pečivo (pouze domácí upečené z otrub, seitanu, proteinu, psylia).. Nejím ani žádné ovoce, ani vysoce sacharidovou zeleninu (z té akorát rajčata, cuketu, papriky, okurku, cibuli). Nemohu si vysvětlit tak vysoký cholesterol. Je pravdou, že dříve jsem zhubla vcelku drastickou dietou, ale nyní nevím, co si o daných výsledcích myslet. Mohou všechny ostatní vybočené hodnoty souviset s cholesterolem? Co může být příčinou? Ani nevím, co mohu pro sebe dělat, na internetu všude píší omezit tuky, přidat pohyb, nejíst bílou mouku ap. jenže já snad nemám ani moc co měnit. Hýbu se, chodím na procházky, doma si zacvičím, jím to co jsem psala výše. Jsem absolutní abstinent, nekuřák.. Ani netuším, co mě čeká v lipidové poradně, jsem z toho taková vcelku nesvá. Budu ráda za jakoukoliv cennou radu či názor. Moc děkuji Přeji krásný den

Odpověď odborníka:

Některé drastické diety působí jako stresový faktor. A stres je jedním z faktorů, který se podílí na poruše tzv. lipidového metabolismu - tedy cholesterolů a tuků. Je-li vysoký cholesterol, ovlivňuje to játra, protože zde probíhá metabolismus lipidů. Často v potravinách, které jsou označené jako bio bývají těžké kovy a dusičnany a jiné tělu neprospěšné látky. Obzvláště ve slupkách a otrubách z obilovin. Zde jsou i často plísně. Mnoho lidí ve snaze jíst zdravě se dopouští extrémů, které jsou spíše ke škodě. Kdyby všechno to, co děláte, bylo v pořádku, Vaše hodnoty by byly více méně v normě. Doporučuji vyčkat na konzultaci v lipidové poradně a pak ještě zkonzultovat výživu s některým s našich výživových poradců. Zde budete mít záruku, že bude vše zohledněno v souladu s Vaším zdravím a tělesnými potřebami.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé, Centrum ambulantní gynekologie a primární péče, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x