Výživa dítěte

  • Dotaz od: jitka dobiasova
  • Publikováno: 30.1.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, máme 3 měsíční dceru, která byla kojena pouze 6 týdnů. Pro velké bolesti bříška,jsme přešli na umělou výživu. Dostává Nutrilon comfort a vše se zdálo v pořádku, ale od minulého týdne máme velké problémy s tím, aby vůbec něco vypila. V noci pije 1x a vypije 120 ml, přes den je to ale horší, začne pít, ale po vypití 60 ml už dál nechce.Ani po odříhnutí, ani když jí zkusíme dát po půl hodině znova.Dáváme ji pít po třech hodinách, dostává kapky Sab simplex,fenyklový čaj, masírujeme bříško, nahříváme, ale i přesto ji trápí velké bolesti bříška.Váhový přírůstek je zhruba 150g týdně.Prosím o radu, co s tím dál dělat a čím můžou být tyto problémy způsobeny. Nemůže mít třeba nějakého střevního bacila v bříšku nebo nějakou jinou poruchu? Děkuji za odpověď Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jitko! Vaše obtíže jsou poměrně běžné, neexistuje však na ně příliš universální odpověď. Pokud ještě máte mléko, zařaďte jej zpět do jídelníčku, Vaše je vždy lepší! Na mísě by byl nanejvýš experiment s Vaším jídelníčkem. Pokud už malé dáváte umělou stravu, zkuste různé značky. Pomoct může hypoalegenní štěpená strava, je běžně k dostání. Pokud už malou vůbec nekojíte, až do jejích 12ti měs podávejte mléka a jiné potraviny s prebiotickou vlákninou, probiotiky (z lékárny) taky nic nepokazíte. Miminkům do 1 roku věku střeva osídlují bakterie a je důležité, aby toto osídlení proběhlo dobře. Maximálně tomu napomáhá přiozené mateřské mléko. Do určité míry je toto jeho blahodárné působení možno nahradit právě prebiotickou vlákninou.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: