Výživa kojence s rizikem alergií

Mám 6ti měsíční dceru s rizikem vzniku alergií. Od 3 měsíce věku je živena HA mlékem. Nyní má 3 porce 2 HA mléka a dopoledne ovocné pyré a odpoledne masozeleninový příkrm. Používám výhradně kupované příkrmy určené pro její věk, od Hami. Ale v obsažených potravinách jsou občas i když v malém množství přítomné potraviny, které se dětem s tímto rizikem do roku věku nedoporučují, např. rajčata, pórek nebo celer. Mám se takovým příkrmům vyhýbat? A další dotaz, pokud bych chtěla připravovat ovocné pyré sama, musím striktně veškeré ovoce vařit? I banán? A jak dlouho ? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velmi malé množství vámi uvedených zelenin jistě není škodlivé, výstupní kontrola u dětských výživ je velmi přísná, ale pokud by vás měl tento fakt přesto iritovat, pokuste se tyto příkrmy vynechat a hledat nějaké pro vás obsahově vhodnější. Vaření pyré je "otázka do pranice", přichází do úvahy, kdyby bylo podezření u ovoce a zeleniny na infikaci nějakými bakteriemi. Před všemi bakteriemi stejně dítko neochráníte, naopak se uvádí je nadměrná hygiena oslabuje imunitu dětátka. Poctivě zeleninu a ovoce omyjde a můžete se třeba soustředit i na bio kvalitu. Vezměte také do úvahy, že vařením se sice ničí choroboplodné zárodky, ale také vitamíny, takže efekt je potom plus minus. Já bych volila pečlivé omytí a krátké povaření -cca1-2 minuty na 90st. Banán ne. Zkuste si také zakoupit nějakou odbornou knihu pro výživu alergických dětí - budete mít oporu v napsaných faktech nebo se zkuste poradit s vaším alergologem(pokud jej máte), který má jistě hodně dostupné literatury a informací a rád vám poradí "na míru".. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: