Výživa malé dcery

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně stravy mé dcery (14 měsíců). Dcera byla od narození (po menších počátečních potížích a asi týdnu dokrmování) výhradně kojená. V 6ti měsících jsme zařadili příkrmy - nejprve zeleninu k obědu asi po měsíci kaši (mléčnou) k večeři. Zhruba v osmi měsících dcera začala příkrmy odmítat - v té době jí rostly 4 zoubky najednou, proto jsem to přikládala tomu. Po týdnu začala znovu jíst večerní kaše, obědy ale dále odmítala. Aktuální stav je takový, že je stále převážně kojená. K obědu sní někdy trochu brambor nebo suchých těstovin, do všeho ostatního jen ďobne. Více jí láká, když ochutnává ode mě, ale i tak je to pouze ochutnávání (např. bílý jogurt s ovocem). Co jí chutná je chleba nebo rohlík, obecně chuťově nevýrazné jídlo. Sladké jí obecně nedávám, maximálně občas, když chce ochutnat, dostane trošičku domácí buchty (málo sladké). S ovocem je to jak kdy, ale když už jí, tak jenom trochu. Doposud jsem se snažila sladšímu jídlu vyhýbat, aby si nezvykala na sladkou chuť. Z tohoto důvodu jsem jí například nedávala banány. Nyní už to ale pomalu vzdávám a banán občas dostane (ten jí jako jeden z mála chutná a je schopná sníst ho téměř půlku, což je na ni hodně). Abych to shrnula, její jídelníček je převážně MM, trochu pečiva, ovoce jak kdy (banán většinou neodmítne), zelenina a maso téměř vůbec, večer kaše. Poslední dobou má ale alespoň tendenci ochutnávat, co vidí u mě, i když toho sní jen trošičku (zájem ale roste). Náš pediatr samozřejmě říká, že už by jíst měla a tlačí mě do drsnějších metod (zkrátka nekojit a nechat hlady, dokud to nesní), jenže takovou cestou se vydat nechci - kdyby dcera jakkoliv strádala, bylo by to samozřejmě jiné, ale jí zatím evidentně nic nechybí (po všech stranách se vyvíjí dobře a prospívá také velmi dobře - porodní míry 3300g, 49 cm; v 1 roce 9800g, 79 cm). Navíc mám v okolí několik případů, kdy děti byly pouze kojené třeba až do dvou let a následně se ze dne na den rozjedly, což mě utvrzuje v tom, že jestliže dcera nijak nestrádá a kojení jí zjevně stačí, není nutné se tím trápit a řešit to radikálně. Chtěla bych se zeptat především na to, jestli se mám v tomto případě držet pravidla nezvykat na sladkou chuť, nebo dceři mohu bez obav dávat banány, případně kousek buchty nebo třeba pribiňáčka, přestože zatím hlavně zeleninu a maso odmítá? Nebo ji zkrátka nechat ochutnávat vše, o co má zájem (samozřejmě v mezích vhodnosti pro její věk) a počkat, až si k ostatnímu jídlu najde cestu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výživa dítěte v prvních třech letech zásadně ovlivní jeho další život, jak dokladují studie z posledních let. Váš postup za 14 měsíců věku váší dcerky není úplně správný a vhodný. Abych vám přiblížila doporučovanou výživu dítěte, bylo by to na delší osobní pohovor, proto vás na tomto místě odkážu na stránky připravené předními odborníky na dětskou výživu v naší republice www.1000dni.cz Zde najdete i dotazníky, kde si můžete zjistit, jak na tom s vaší dcerkou jste. Výhradné kojení se doporučuje max do 6-ti měsíců věku, poté se mají přidávat všechny typy a druhy potravin, aby si na ně dítě zvyklo. Zásadní je i způsob stolování a naučení dítěte jíst u stolu a v pravidelných intervalech. Pokud něco nesní, nevadí, přístě nabídnout znovu a neposkytovat oblíbenější alternativy. Byť vaše dcerka nyní váhově prospívá, nutriční nedostatek se může projevit v pozdějším věku jiným zdravotním problémem.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: