Významná insuficience aortální biskup. chlopni

Dobrý den, je mi 44 a mám již 20let významnou insuficienci (4/4) na dysplastické aortální biskup. chlopni,stenóza lehká (1/4), LK excentricky hypertrofická s lehce omezenou systolickou funkcí. Před 10 lety jsem ochrnul po autonehodě-jsem kvadruplegik C4-hýbu pouze hlavou.Po stabilizaci C3-C5 jsem byl s obtížemi na umělé ventilaci cca 2 měsíce. Do r. 2012 byla LK středně dilatovaná (EDD69,ESD45), ale nyní došlo k progresi (EDD77,ESD61). Vhledem k mému stavu a pooperačním obtížím je pro mě operace velmi riziková. Pokud dojde k běžné operaci a přežiji rehabilitaci, skončím při nejlepším na umělé ventilaci, což je pro mne jako pro člověka žijící téměř normální život s přítelkyní, která se o mě stará,a očekávající narození potomka velmi frustrující. Lze provést výměnu chlopně u těchto vad pomocí katetrů? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ta insuficience je opravdu významná. S pooperačními stavy a ventilací u kvadruplegie nemám zkušenost, asi to může být problém. Jde mi o to, jestli se nejednalo jen o nějakou náhodnou komplikaci, která teď nemusí nastat. Protože náhrada aortální chlopně je jedna z nejrychlejších a nejméně rizikových srdečních operací. Jinak náhrada chlopně katétrem je myslitelná. Má zatím trochu experimentální charakter a byla zatím vyhrazena rizikovým seniorům s řadou dalších nemocí, ale třeba jste i Vy vhodný kandidát. Možná i víc než vhodný, protože většina dosavadních pacientů má spíše chlopeň zúženou a musí se v průběhu výkonu "roztrhnout". Srdečně zdravím V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: