Vzájemné působení léků a zvýšená hladina cukru

Dobrý den Prosím o radu, zda léky,které užívám mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi.1x denně užívám-Lodoz 25,Mictonorm,Pentomer retard 400mg,Fluoxetin ratiopharm 20mg,Medostatin,občas Neurol 0,25 a nově Linoladiol N-2x týdně.V posledním období mi byla zjištěna vyšší hladina cukru v krvi-8,5-zatím dieta.Mohou některé výše uvedené léky hladinu cukru ovlivnit?Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko. Určitý negativní vliv na hladinu krevního cukru mohou mít z užívaných léků lék Medostatin, event. i Lodoz, jde ale o vliv velmi malý a nepřevyšující přínos daných léčiv pro snížení rizika komplikací kardiovaskulárních onemocnění. Glykémii 8,5 tedy určitě nelze "svádět" na léky, tato hodnota (pokud byla opakovaně nalačno změřená) svědčí pro již přítomnou cukrovku - nutno upozornit na to, že ta by se rozhodně neměla řešit pouze dietou, ale i léky. Doporučuji tedy probrat situaci znovu s Vaším praktickým lékařem nebo lékařkou - účinná léčba cukrovky hned po zjištění onemocnění je velmi důležitá pro oddálení komplikací, které mohou být velmi závažné.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: