Vzájemný vliv léků

Chtěla bych se zeptat, zda je možné brát současně euthyrox a tyrozol, které mi předepsal lékař na endokrinologii. Lékař na kardio se tomu velmi podivoval, že jde o dva protichůdné preparáty, bud jde o sníženou nebo zvýčenou funkci štítné žlázy. Chápu to správně? Kontrola na kardio je z důvodu nevyjasněných stavů třes, pocit na zvracení, nemožnost se nadechnout, v nemocnici vyloučen infarkt a jiný srdeční akutní problém. děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Občas se tato kombinace používala a někteří starší endokrinologové takto ještě léčí zvýšenou funkci štítné žlázy. Thyrozolem navodí hlubší hypothyreozu a kompenzují ji současně podávanými hormony štítné žlázy. Používalo se to zvláště v případě současného výskytu endokrinní orbitopatie.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: