Vznik diabetu

Dobrý den, v obou těhotenstvích jsem měla těhotenskou cukrovku na inzulínu. Při prvním bylo OGTT ve 24. t. po 2 hod. 8,2 a při druhém sice 5,1, ale kolem 37. týdne jsem se radši měřila glukometrem, hodnoty byly nad 8 po větší zátěži, takže opět dieta a pak inzulín. Po šestinedělí opět OGTT - po 2. hod. 5,7. Nyní chodím jednou za rok na kontroly, zatím ok. Lékařka mi ale nyní řekla, že cukrovku dříve nebo později stejně dostanu, ať vynechám sladkosti a tučné, abych ji dostala co nejpozději. Myslíte si, že je možné to takhle s jistotou říci? Jsem štíhlá, cukrovku měla jen moje babička od 65. let. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Věro, pacientky s těhotenskou cukrovkou mají riziko vzniku diabetu v pozdějším životě 30-60%, není to tedy pro Vás "ortel", že cukrovku určitě dostanete, ale riziko je poměrně vysoké. Doporučuji držet se zdravého životního stylu - strava, pohyb, zůstat štíhlá, nekouřit, chodit dále na kontroly. Ale nenechat se tím vším stresovat - psychická pohoda a pocit životního štěstí jsou určitě důležitější než to, jestli jednou možná dostanete cukrovku nebo ne.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: