Warfarin a embolie

Dobrý den, na jaře jsem prodělala plicní embolii, zdroj se nenašel. Nekouřím,silně obézní také nejsem,varixy na DK nemám ale brala jsem nově antikoncepci, genetické vyš. bylo v pořádku. Nyní užívám Warfarin. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné při správné hladině INR dostat znovu embolii? A jaké je riziko embolie, po vysazení Warfarinu? Dělá se nějaké kontrolní vyšetření před vysazením warfarinu? ( myslím,jako zda se např. kontroluje,zda se již embolie rozpustila) Děkuji za vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud míníte správnou hladinou INR hladinu normální, pak při přetrvávání rizikových faktorů je možné plicní embolii dostat znovu. Rizikové faktory plicní embolie si můžete najít na internetu (třeba http://www.ikem.cz/www?docid=1005973 ). Jestliže budou eliminovány rizikové faktory a nebudou přítomny poruchy krevní srážlivosti, nemusíte se recidivy plicní embolie obávat. ( U Vás byla porucha krevní srážlivosti způsobena pravděpodobně novou antikoncepcí, jak jste již byla patrně informována Vaším gynekologem ). K Vašemu poslednímu dotazu - není mi známo, že by guidelines (směrnice) o plicní embolii nařizovaly nebo doporučovaly vyšetření před vysazením warfarinu, záleží na klinickém stavu a průběhu choroby, přičemž průběžná vyšetření se jistě provádějí, např. echokardiografie . S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: