Warfarin a těhotenství

Dobrý den, v listopadu jsem prodělala již druhou trombózu DK, poprvé popliteální, nyní femorální. Beru warfarin, dávky 12,5mg denně. Plánujeme těhotenství, nyní mám těsně před MS. Jedno těhotenství mám již zdárně za sebou, ještě před těmito problémy. Ráda bych se zeptala, zda je nutné přejít na LMWH již v průběhu plánování, či zda stačí až po zjištění těhotenství. Moje lékařka mi říkala, že stačí druhá varianta. Přesto mám ale strach z ovlivnění mimča. Také by mě zajímalo, zda nění možnost otěhotnění nějak warfarinem ovlivněna. Děkuji moc. S pozdravem a přáním hezkého dne. K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě plánované gravidity je vzhledem k prokázanému nepříznivému účinku na plod doporučováno Warfarin nahradit nízkomolekulárními hepariny (LMWH) již před otěhotněním. Sama možnost otěhotnění Warfarinem ovlivněna nijak není

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: