Warfarin, antikoncepce, menstruace

  • Dotaz od: Věrčátko
  • Publikováno: 19.5.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý den, v lednu roku 2014 jsem prodělala oboustrannou plicní embolii s infarktem v jedné plíci. Od té doby užívám warfarin a řešila jsem antikoncepci. Hematologické oddělení mě dovolilo nechat si aplikovat antikoncepční injekci na 3 měsíce. Jeden měsíc po injekci se menstruace vůbec nedostavila. Momentálně je stav takový, že již čtrnáct dní nadměrně krvácím a konec je v nedohlednu citím se zesláblá, tak se ptám, zda-li je takový průběh normální děkuji mnohokrát za odpověd. Přeji hezký den ten dnešní, i ty přístí.

Odpověď odborníka:

Nevýhodou všech gestagenních antikoncepčních preparátů je mimo jiné vyšší riziko nepravidelného krvácení. Trvá-li však takto dlouho, je nutné, aby Vás co nejdříve vyšetřil gynekolog. Také považuji za potřebné vyšetřit Váš krevní obraz, protože je pravděpodobné, že takto dlouhé krvácení vedlo k rozvoji chudokrevnosti (anémie), která se u Vás projevuje únavou. Zřejmě bude nutné antikoncepci změnit - toto doporučuji prodiskutovat s Vaším gynekologem. Ve Vašem věku bych však antikoncepční injekci vůbec nedoporučoval pro riziko osteoporózy a z některých dalších důvodů. Také nepovažuji nitrosvalové injekce za vhodné v situaci, kdy jste léčena warfarinem.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: