Warfarin po operaci mitrální chlopně

Dobrý den, chci se zeptat, před rokem jsem byla na operaci se srdcem (náhrada mitrální chlopně) už mi nic není, jen beru pořád warfarin, toho se už asi nikdy nezbavím nebo ano? Ale chci se zeptat, chci jít na tetování na kotník a nárt, tak se chci zeptat, pokud warfarin bude vadit...beru ho jen na ředění krve, nemám trombózu nebo něco takového. Děkuju za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k Vašem věku předpokládám, že máte umělou náhradu mitráloní chlopně - zde je třeba "ředění krve" warfarinem po celý život a je velmi důležité pravidelně kontrolovat a udržovat INR v terapeutickém rozmezí. Při tetování může někdy téct mírně krev,při užívání warfarinu je krvácivost zvýšená a může tedy dojít ke zvýšenému krvácení (ale v žádném případě by při tetování na kotník nešlo o život ohrožující krvácení) - doporučuji zvážit, zda je tetování nutné, můžete vyzkoušet např. tetování hennou.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: