Za jak dlouho je možné početí dítěte po onkologické léčbě

Dobrý den, paní doktorko. V lednu tohoto roku podstoupil manžel úplné odstranění štítné žlázy. Histologický nález poté byl mikroskopický papilární mikrokarcinom průměr 1 mm v isthmu. Lékaři se rozhodovali, zda podstoupí ozařování, ale nakonec rozhodli, že ne, když byla celá žláza vyňata. Nyní v září mu lékařka sdělila (proběhlo prý lékařské konsilium a tam se opět dospělo k názoru, že pokud má pacient nějaký nález měl by podstoupit ozáření), takže podstoupí radioeliminaci papilárního mikrokarcinomu štítnice v isthmu. Krev měl v pořádku. Nástup 3. října na kliniku nukleární medicíny v Porubě. Ráda bych se Vás zeptala, plánovali jsem druhé dítě, tak nějak aby nám to vyšlo do příštího roku, abych navázala na rodičovskou dovolenou s prvním dítětem, kterému bude příští rok 3 roky. Samozřejmě nyní to není možné a také se nic plánovat nedá, jen nás zajímalo, zda je možné po ozáření a za jak dlouho se vůbec pokoušet o dítě. Už mám přes třicet a manžel přes čtyřicet let. Okolí nám říká, ať manžel ještě než nastoupí do nemocnice podstoupí zmrazení spermií. Nevíme, myslíme si, že to není nutné. Manželovi bylo řečeno, že nejdříve vypije kontrastní látku, a tam se zjistí, zda jsou tam nějaké špatné buňky či nikoliv, a buď mu radiojód nitrožilně budou podávat či nikoli. Buď malou dávku či větší, zkrátka dle nálezu. Velice děkuji za Váš čas a moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne

Odpověď odborníka:

Možné to určitě je, bezpečný odstup po léčbě je 2 až 3 měsíce. Zmrazení spermií není u tohoto způsobu léčby nutný, opravdu stačí dodržet interval a vše by mělo být v pořádku.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x