Zablokovaná páteř ?

Dobrý den, dobrý den. Poslední dobou mě trápí určité problémy a nevím, zda to může být o páteře. (motání hlavy, brnění prstů v ruce...) Byla jsem na RTG krční páteře s výsledkem: Osa páteře je přímá, lordosa plynulá, obratle a meziobratl.prostory bez patologických změn. Jsem samozřejmě ráda, že je vše v pořádku. Nicméně mám skoliozu v oblasti hrudníku a té mi RTG neudělali, i přesto, že jsem to lékařce říkala. Bolí mne mezi lopatkami, někdy levé rameno a levá ruka. Zvláště, když nesu těžší tašku. Mám pocit, že jsem páteř nadměrně zatížila cca před měsícem cvičením a od té doby necvičím, krmoě tedy protahovacích cviků, které jsem si našla na webu. Můj dotaz zní (možná hloupě), zda může být zablokovaná páteř i v případě takto pěkného nálezu na RTG, kdy je vše v pořádku, nebo se ty "bloky" poznají právě z RTG? Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie ,normální RTG nález na pateři neznamená ,že pateře není "zablokovaná".Vámi popisovaným obtížím se v lékařském slangu říká cervicocraniální a cervicobrachiální syndrom.Nevhodná zátěž ,prochlazení , stress ,sedavé zaměstnání -mimo jiné zapřičiňují tyto potíže. Pomáhá suché teplo/ne tedy horká sprcha nebo vana/,ambulantně vedená rehabilitace , zákrok odborníka na manuální medicinu, vyvarovat se prochlazení, průvanu,zlepšení podmínek pro spánek/matrace , polštář/ Po zklidnění akutního stavu je dobře najít přiměřenou pohybovou aktivitu,která by udržovala funkci svalově šachového aparátu v kondici./Joga , posilovna . Stejně důležité je najít si více času pro sebe ,a nemít toho tolik "na hrbu"

prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc
prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc

Specializace: Rehabilitace a fyzikální medicína
Pracoviště: Lázeňský hotel MONTI SPA, Františkovy Lázně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: