Začátek braní antikoncepce po mononukleoze

31.12.2013 mi propukla mononukleoza s vyrážkou, byla jsem kvůli tomu týden hospitalizovaná. Raději jsem vysadila antikoncepci, i když mi to nikdo v nemocnici neradil. Játra se vrátila zcela do normálu už po měsíci. Nechtěla jsem nic zanedbat a za další dva měsíce jsem šla na gynekologii a nechala si udělat testy, protože jsem chtěla začít brát znova HA. Paní doktorka mi udělala odběry na jaterní testy a ty byly zcela v pořádku. I přesto mi zakázala brát HA. Po těchto testech jsem se moc nešetřila a jedla hodně smažené, na konci února jsem měla mít už normální režim. Na dalších testech 25.3 byl mírně zvýšený jeden jaterní enzym, proto mám nyní zakázány přepalované tuky. V ničem jiném mě na infekčním nevarovali. Proto jsem včera znovu nasadila antikoncepci, kterou jsem ještě měla doma a zkusím co to udělá. Samozřejmě budu tentokrát opravdu dodržovat zdravý životní styl. Vím, že HA je zátěž pro játra. Poškození jater bylo malé na začátku nemoci. Co si myslíte Vy? Mohu zkusit brát znovu HA? Při jakémkoliv problému ji mohu znovu vysadit. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pavlíno, pokud máte zvýšené jaterní testy, rozhodně antikoncepci brát nedoporučuji. Měla byste vyčkat alespoň 3 měsíce, než budou jaterní testy zcela v pořádku. HA s sebou přináší velkou metabolickou zátěž pro játra.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Akutní gastritida u dětí
Články: Akutní gastritida u dětí
Akutní gastritida je v...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x