Začátek léčby hypotyreózy

Dobrý den. Zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy (mám tam autoimunitní zánět a zvýšené TSH). Začala jsem brát Euthyrox 50, ale po prvním týdnu jsem začala mít nežádoucí účinky popsané v příbal. letáku- bušení srdce, nespavost, úbytek váhy, nervozita. V letáku je, že se to na začátku léčby může stát a doktor mi řekl, že to prostě musím vydržet, že si tělo musí zvyknout. Chci se zeptat jestli mohu dělat něco, abych tomu pomohla. Brát nějaké vitamíny nebo jiné potravinové doplňky, pít bylinné čaje nebo cokoliv jiného? Jak dlouho můžou tyto problémy trvat? Od svého doktora jsem se žádné rady nedočkala, spíše naopak, takže si nyní hledám jiného a proto se zkouším něco dozvědět touto cestou. Předem děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, já svým pacientům doporučuji v takovém případě buď postupné zvyšování dávky...to znamená, že snížíme na poloviční dávku, ponecháme několik dnů a pokud je tolerance dobrá, zkoušíme se vrátit k celé dávce. Pokud to ani touto cestou nejde, zpravidla změníme preparát (v tomto případě Euthyrox za Letrox). Účinná látka je sice stejná, ale složení tablet se liší v pomocných látkách a občas se prostě stane, že z jakéhosi, většinou nejasného, důvodu, není jeden z preparátu dobře snášen. Pokud budete mít zájem, je možné se obrátit i na naši ambulanci. Rádi se vás ujmeme. Příjemný večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: