Začínající bércový vřed ?

Dobrý den. Paní doktorko, už delší čas mám na pravém kotníku výrazně zrohovatělou pokožku, kterou promašťuji volně dostupným Dexerylem. Zrohovatělost ale neustupuje, spíše naopak. Dověděl jsem se, že nějak podobně začínaly vznikat bércové vředy některým kamarádům z mé věkové skupiny. Proto jsem se se svým problémem obrátil na praktickou lékařku. Ta pohledem zdálky na kotník prohlásila, že se jedná o exém (čemuž příliš nedůvěřuji, protože s exémy mám za svůj život značné zkušenosti a nikdy nevypadaly takto) a předepsala mi mast Triancinolon E léčiva. Protože nezačnu užívat žádný lék bez toho abych si nejprve řádně prostudoval příbalový leták, zjistil jsem, že v příbalovém letáku je zvýrazněným (tlustým) písmem uvedeno, že přípravek není vhodný k ošetřování ran a vředů (např.bércové vředy), omrzlin a oznobenin. Rád bych se tedy ujistil, zda mám diagnóze praktické lékařky důvěřovat, abych si nějak situaci nezkomplikoval. V poslední době mne totiž noha v okolí kotníku začíná i pobolívat. A chodidla mám setrvale studená i pod peřinou. Můžete mi tedy prosímvás pomoci v mém rozhodování? Předem Vám velice děkuji.

Odpověď odborníka:

Pokud nemáte vyloženě otevřenou ránu či narušenou kůži v místě aplikace, pak můžete cca týden tuto mast používat, jen 1xdenně. Ale nejvhodnější by bylo souběžně se objednat ke kožnímu lékaři, který posoudí vhodnost ev. dlouhodobé aplikace tohoto přípravku.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: