Zácpa+bolestivé nadýmání

Dobrý den, už téměř tři roky mě trápí chronická zácpa, kterou doprovází časté nepříjemné a bolestivé nadýmání (i po vyprázdnění). Opravdu vypadám jako těhotná. Je to velmi život zněpříjemňující a otravné. Nemohu kvůli tomu nosit ani některé přiléhavější oblečení. Snažím se používat projímadla velmi omezeně (vím, že to není zdravé), ale ani tomu se nevyhnu (tak 1x týdně). Bez glycerinového čípku bych nešla asi vůbec (na velkou). Zkoušela jsem všechno možné - čaje, vlákninu, pohyb, chlorellu, atd. (všeobecně se snažím o víceméně zdravou životosprávu), ale nic nepomohloa když, tak jen velmi omezeně a dočasně. Lékaři si se mnou neví rady. Bylo mi provedeno kolonoskopické vyšetření, které dopadlo dobře, vůbec nic neprokázalo, ale já sem zase na začátku. Nevím, jestli to s tím souvisí, ale byla mi také objevena perniciózní anemie, takže docházím cca 4x ročně na injekce vitaminu B. Napadlo mě, jestli nemohu mít nějakou alergii na potraviny, ale absolutně nedokážu vysledovat na kterou by to mohlo být. Napadla mě i celiakie, ale s tou jsou spojeny spíše průjmy a hubnutí, což není můj případ. Také jsem si na internetu našla, jestli to není dyspepsie dolního typu či dráždivý tračník, ale přijde mi to jen jako neurčité onemocnění se spoustou příznaků... Někdy se toto střídá i s krátkým obdobím, kdy je vše relativně v pořádku, ale to jen málokdy. Klidně budu držet i nějakou dietu nebo cokoliv, jen aby se mi ulevilo. Ale na internetu jsou jen jakési všeobecné zásady zdravého životního stylu, což mi moc nepomáhá. Už jsem vážně zoufalá. budu ráda za jakoukoliv radu, doporučení, cokoliv. Děkuji.

Odpověď odborníka:

U perniciózní anémie se někdy vyskytují i zažívací poruchy, ale u Vás bych byl s tímto vysvětlením pro zácpu opatrný - jste už léčena. (Je dobře, že jste podstoupila koloskopii, ale bylo by vhodné celkové vyšetření gastroenterologem a snaha o zjištění příčiny. Ty mohou být velmi různorodé (např. snížení funkce štítné žlázy, užívání některých léků, oslabení břišních svalů, nedostatek draslíku, málo ovoce, zeleniny, vlákniny)). O dráždivý tračník samozřejmě jít může, ale to je diagnóza, která by se měla stanovit až po vyloučení jiných příčin. Vhodné by byly i základní laboratorní odběry vč. TSH. Pokud se nějaká odstranitelná příčina anémie vyloučí, doporučuji: dostatečný přívod tekutin, nepít nápoje a nejíst potraviny způsobující zácpu (černý + zelený čaj, čokoláda, bílý chléb, banány, červené víno ...), zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, švestky, fíky, datle, lněné semínko, ovocné šťávy a džusy, ovocné čaje. Pravidelný pohyb, vypít sklenici vody nalačno (obyčejné nebo Šaratice). Je pravda, že projímadla mohou být návyková, i když v poslední době se zdá, že se toto riziko přeceňuje. Bez rizika můžete vyzkoušet např. laktulózu - volně prodejné projímadlo, není návykové (obchodní název Duphalac či Lactulose). PS: Perniciózní anémie je ve Vašem věku neobvyklá - nejste-li vegetariánka (předpokládám, že bylo provedeno vyšetření kostní dřeně + ev. gastroskopie), pokud se však u mladšího člověka přece vyskytne, bývá někdy spojena s jinými autoimunitními nebo endokrinními onemocněními, jež se mohou zácpou projevovat (např. onemocnění štítné žlázy).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: