Zácpa, špatné trávení, nadýmání..

Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat, co by mohlo byt spatne, kdyz si nedojdu na velkou tri, ctyri nekdy i vice dnu?? Pri dlouhodobejsi zacpe jsou problemy i s nadymanim. Zkousela jsem probiotika napr. laktobacily ,,6" pro uvolnovani plynu Adults Dophilus a zpoustu dalsiho na oba dva problemy. Bohuzel mi tyto leky pomohli vzdy jen na chvili. Nekdy, kdyz uz pretrvava problem se stolici vice nez tyden, tak si udelam projimavou cajovou smes (sený čaj). Je pravda, ze max. do druheho dne jdu na wc., ale neda se tento problem resit vzdy prave touto cestou, jelikoz bych si mohla podrazdit sliznici a jine. Tedy se domnivam, ze k tomu muze dojit. Z ruznych clanku jsem se tyto informace docetla. Na gastroskopii jsem take jeste nebyla! Je pravdou, ze mi tento problem dost vadi, jelikoz mam nekdy bricho tak nafoukle, ze mi prijde, jakobych mela kazdou chvili ,,prasknout"..nekdy bricho boli, a bolest prechazi i do zaludku, ackoliv to neni pokazde. Ne jenom, ze me tento problem trapi uz dlouho po zdravotni strance, ale dost mi to zasahuje i do psychiky, protoze tento problem jde videt i ,,fizicky", takze i ve spolecenskem zivote. U me to jde videt obzvlast, protoze jsem takhle stihla zena a s tim brichem vypadam jako tehotna. Snad mi rozuimite!:-) Moc Vam dekuji za brzkou odpoved. S pozdravem Radka.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Radko, neexistuje žádná norma týkající se frekvence a objemu stolice. Zásadní význam má obsah nestravitelných zbytků a vody v potravě, ale svou roli hraje řada dalších faktorů, včetně psychického stresu. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetření u praktického lékaře, případně v gastroenterologické ambulanci. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
VRACENÍ NEZTRÁVENÉHO JÍDLA DO PUSY | Od: Radka Abelovszká | 14.3.2015 08:59
Vážený pane Doktore.
Můj 17ti letý syn má již delší dobu potíže s
nestrávenou stravou. Stává se mu často,
prakticky po každém jídle, že po hodině i déle se
mu rozkousaná strava, která má stejnou chuť
jako při požívání vrací zpět do úst. Začne ho to
tlačit v krku a sám si prostě jídlo vrátí do pusy a
znovu přežvýká. Při jídle nechvátá, spíše mu
delší dobu trvá, něž se např. naobědvá. Jídlo
pečlivě rozžvýkává a přesto se mu třeba houska
vrátí zpět v jakési slepené hroudě. Ale i třeba
vařené těstoviny rozkousané na malé kousíčky.
Dříve měl potíže jen s pálením žáhy, na to jsme
dostali léky od praktického lékaře a bylo to
celkem v pořádku. Stravu dodržuje vcelku
zdravou. ovesné kaše, mléčné výrobky, nejí
tučné věci a pod.( je vrcholový sportovec)
Poradil byste mi prosím, kde by se měl nechat
vyšetřit?
Mnohokrát děkuji za odpověď a jsem s
pozdravem
Radka Abelovszká
reagovat
VRACENÍ NEZTRÁVENÉHO JÍDLA DO PUSY | Od: Radka Abelovszká | 14.3.2015 08:58
Vážený pane Doktore.
Můj 17ti letý syn má již delší dobu potíže s
nestrávenou stravou. Stává se mu často,
prakticky po každém jídle, že po hodině i déle se
mu rozkousaná strava, která má stejnou chuť
jako při požívání vrací zpět do úst. Začne ho to
tlačit v krku a sám si prostě jídlo vrátí do pusy a
znovu přežvýká. Při jídle nechvátá, spíše mu
delší dobu trvá, něž se např. naobědvá. Jídlo
pečlivě rozžvýkává a přesto se mu třeba houska
vrátí zpět v jakési slepené hroudě. Ale i třeba
vařené těstoviny rozkousané na malé kousíčky.
Dříve měl potíže jen s pálením žáhy, na to jsme
dostali léky od praktického lékaře a bylo to
celkem v pořádku. Stravu dodržuje vcelku
zdravou. ovesné kaše, mléčné výrobky, nejí
tučné věci a pod.( je vrcholový sportovec)
Poradil byste mi prosím, kde by se měl nechat
vyšetřit?
Mnohokrát děkuji za odpověď a jsem s
pozdravem
Radka Abelovszká
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: