Žádná menstruace (a ovulace) možné příčiny

Dobrý den, tento dotaz píši spíše proto, že potřebuji nějak uklidnit. Před 3 měsíci jsem vysadila hormonální antikoncepci a od té doby jsem bez menstruace (MS pouze po injekci) a dle bazálních teplot i bez ovulace (viz foto). Problémy s cyklem mám už od 15 let, kdy jsem ztratila cyklus (resp. MS chodila jednou za 3 měsíce velmi silná) od té doby jsem byla na lécích Provera později na hormonální antikoncepci. V papírech mám napsanou diagnózu nespecifická ovariální dysfunkce, z čehož moc nepoznám, co to pro mě znamená, jestli mohu mít děti apod. Doktorka mi to bohužel moc nevysvětlila, jelikož jsem v té době děti nechtěla, nedělal se ani hormonální profil. Bohužel nemám úplně ideální genetickou dispozici, matka i babička mají polycystické vaječníky, nicméně s plodností a mestruačním cyklem potíže neměly (já sama mám lehký hirsutismus a v minulosti rozsáhlé akné), a nevl. sestra trpí předčasným ovariálním selháním (údajně po úrazu), ze kterého mám opravdu strach. Bohužel mě trápí nespavost a návaly horka (zatím byly vždy v cizím prostředí, kde je přetopeno - např. v obchodě nebo v lázních). Z racionálního hlediska si říkám, že ve 25 letech je ovariální selhání asi nesmysl, nicméně když člověk okolo sebe vidí zoufalou sestru, která ve 40 stále děti nemá, tak ho napadají kdejaké myšlenky, zvlášť, když se o děti momentálně snažíme. Chtěla jsem se zeptat, jakou bych měla prognózu, co se týče možnosti mít vlastní děti (nikoliv z darovaného vajíčka) v těchto dvou případech, polycystických vaječníků a ovariálního selhání? Je možné, že jde jen o nějakou banalitu? Internet je bohužel plný hrozných diagnóz, což člověku moc nepřidá, je možné, že absence menstruace znamená jen banální problém? K lékaři jsem již objednaná, ale jsem už několik týdnů z toho všeho zoufalá, proto se ptám už zde, abych se dokázala trochu uklidnit. Děkuji předem za odpověď, Mína

Odpověď odborníka:

U polycystických ovarii nebo jich selhání nedochází k ovulaci takže získat oocyt není možné.Na druhou stranu je potřeba kompletní endokrinologické vyšetření ultrazvuk a nedělat předčasné závěry pokud diagnoza není jasná. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: