Žádná menstruace, nateklé nohy, problém štítné žlázy?

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci Yaz a užívala jsem antibiotika Penbene na angínu. Po dobrání jsem nedostala menstruaci, proto jsem navštívila gynekoložku, která mi po vnitřním ultrazvuku pověděla, že tam je jen něco zúženého a že mám dál antikoncepci užívat. Těhotenský test negativní. Měla jsem mít v této době již další menstruaci a stále nic. Asi tři dny mám dost oteklé nohy, mám sedavé zaměstnání. Za poslední dva roky jsem přibrala přes 20 kilo, ale za tím může stát právě sedavé zaměstnání a to, že mám ráda sladké. Nohy mi otekly před dvěma lety opravdu hodně, na pohotovosti mi dělali testy z krve, ale nic nenašli. Tehdy mi nohy po čase splaskly a další problémy nebyly. Mám problémy s chozením do schodů, do kopce, hodně se zadýchávám a začne mi rychle bít srdce, ale ještě před měsícem mi to nedělalo tak velké problémy. Stává se mi, že srdce se mi rozbuší i z ničeho nic. Máma užívá léky na štítnou žlázu. Může mít vynechaná menstruace, oteklé nohy, bušení srdce na svědomí právě porucha štítné žlázy? Snad se v mém chaotickém dotazu orientujete,moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, problém s chůzí do kopce a schodů bude nejspíše souviset s nárůstem hmotnosti, stejně tak bušení srdíčka, zadýchávání. Co se týče otoků dolních končetin, na tom se může podílet žilní nedostatečnost. Příčinu vynechání menstruace při užívání antikoncepce by měla odsledovat Vaše gynekoložka. Nicméně, pokud se maminka léčí se štítnou žlázou, i Vy jste ve zvýšeném riziku nemoci štítnice, tudíž není na škodu nechat si u praktika základní hormonální hladiny v rámci preventivní prohlídky odebrat. Mějte se moc hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: