Zadní stehenní sval

Dobrý den, bohužel na fotbale při pohybu mě píchlo v pravé zadní stehenní oblasti pod hýžděmi ,ale nemohu to nahmatat, je to nikde hluboko ve stehnu, je to taková bodavá bolest....myslítě , že to je sval , nebo co by to mohlo být ?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Patriku, podle popisu mechanizmu úrazu se jedná nejspíše o namožení svalu, nebo jeho úponu. Může se jednat i o natržení svalu. Pár vláken svalu, nebo vaziva jeho úponu se přetrhne. Nic z toho není nějak závažné. Nicméně nepříjemné to je. Vyžaduje to klid, nenamáhat namožené místo. Možno lokálně chladit, ledovat, mazat mastmi jako Voltaren, Veral, Dolgit. Nejdůležitější je ale sval nenamáhat. Potřebuje čas na to, aby se zahojil. Hojí se vazivem a trvá to několik týdnů. Pokud má dostatečný klid, tak se zahojí a problém je vyřešen. Pokud klid nemá, tak léčení trvá delší dobu a tím pádem i delší dobu přetrvává bolestivost. Bolest může být v klidu - ze začátku, ale pak po její odeznění se může objevit až při namáhaní svalu. Je to signál, že je potřeba ještě sval šetřit. Vysloveně si ublížit i při námaze přes bolest nemůžete, ale samozřejmě na podávání výkonu a pocit zdraví potřebujete sval zahojit, aby nebolel. Bolest je proto omezující - dejte tomu třeba týden klid + výše uvedené doporučení a uvidíte, jestli to bude ještě bolet, pak pokračovat v režimu, když to odezní, nechte tomu ještě týden klid a pak můžete zkoušet postupně zatěžovat. V případě, že se bolest znovu objeví, nechte tomu zase ještě týden klid. V případě, že by se to ani přes klid a uvedený režim nelepšilo, zajděte na vyšetření na chirurgii, ortopedii, traumatologii, nebo ke sportovnímu lékaři. Taky kdyby jste měl jakékoliv pochybnosti. Přeji Vám brzké uzdravení!

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Růstové grafy ukážou
Články: Růstové grafy ukážou "budoucnost"
Růst a jeho sledování patří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: