Zadrhávání řeči

Od dětského věku se potýkám s mírnou až střední formou zadrhávání řeči. Zhruba kolem 20. roku se přidal k zadrhávání nepříjemný tik. Když jsem nervózní a mluvím, či se na mluvení příliš soustředím, vydají mé hlasivky občas neartikulovaný zvuk (nedokáži to předem odhadnout) a často se k tomu připojí i záškuby svalů v obličeji. Toto trvá třeba 2-3 vteřiny, než se hlasivky a obličejové svaly uvolní a poté mohu opět pokračovat v řeči. Jsou období, kdy se mi to děje denně a jsou období, kdy mám od tohoto problému třeba měsíc pokoj. Na magnetické rezonanci mozku se neprokázalo nic abnormálního. Neuroložka mi předepsala rivotril, po kterém mám pocit dochází ke zmírnění projevu. Co může být příčinou těchto záškubů obličejových svalů a hlasivek a co byste mi doporučili pro zmírnění projevu? Ze zkušenosti vím, že to zhoršuje stres. K výše uvedeným symptomům se dost často připojuje i třes očních víček.

Odpověď odborníka:

Vážený Lukáši,
Váš problém je nepochybně komplexní, chronický, psychgenně provokovaný. Určitě potřebujete dlouhodobou psychoterapii, medikace je jen podpůrná,Rivotril silně tlumí, dlouhodobá medikaci asi není vhodná, pouze pokud by Vám to schválil psychiatr. Zkuste na sobě zapracovat, třeba jóga bývá dobře tolerována, má komplexní vliv, dále dostatek pohybu, sport. Určitě aktivní přístup je nejlepší. Přeji pevnou vůli

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: