Zahlenění, problémy s dýcháním

Dobrý den, mám takový komplexní problém. Na konci minulého roku jsem pravděpodobně přechodila zánět průdušek, který se mi následně na začátku roku vrátil a to už jsem se antibiotikům (Augmentin) nevyhnula. Již od doby prvního onemocnění v říjnu mám prakticky neustále zadní rýmu, resp. se domnívám, že jde o ni - nelze ji vysmrkat a hleny mi stékají vzadu krkem dolů. Někdy je to markantnější a někdy to téměř neeviduji. Posledních pár týdnů mě do toho nárazově trápí tzv. senná rýma, občas (hlavně v přírodě) mám záchvaty kýchání a večer mě svědí oči. Toto je stav, který eviduji posledních pár lét, v pubertě jsem na sennou rýmu brala Claritine, pak nic, ale v posledních letech se vrací a všimla jsem si i problémů s dechem při běhání. Po doběhnutí více kilometrů venku v létě a ve vyšším tempu jsem měla po zastavení několikaminutové záchvaty suchého kašle, který postupně ustával, ale např. po půlmaratonu před dvěma lety jsem měla pocit zúženého hrtanu několik dní. Nakonec to samo ustoupilo. Nyní, poslední týden, po těch x měsících se zadní rýmou, mám pocit zahlenění průdušek, lehkého tlaku na hrudi a lehké dušnosti. Přirovnala bych to k pocitu, kdy se mi rozjíždí infekční zánět průdušek, ale je to jakoby zaseklé, bez teplot a schvácení, jen s lehkou dušností. Nemám nutkání kašlat, jen si často uvolňovat krk takovým tím "ehm" a občas mám pocit, že se nemohu jakoby dodechnout (ale to nevím, jak moc je psychické - už se na dýchání hodně soustředím, až to ztrácí automatiku). Včera jsem zakoupila claritine, připadá mi, že nastoupila mírná úleva v podobě menšího dráždění k uvolňování dýchacích cest, ale celková úleva je ještě daleko. Mám trochu obavy z astmatu, ale nesípu ani se nedusím, spím dobře. Když si uvolním dýchací cesty tím "ehm", většinou cítím, že jsem "nabrala" trochu hlenu a pak se mi chvíli dýchá lépe, ale jak jsem již zmínila, na odkašlání to zdaleka není. Spíše mám pocit, jakoby mi ta zadní rýma vytvořila povlak v krku, je to možné a je nějaká šance vyhnout se kortikoidům? Na konci ledna jsem byla na rentgenu plic a vše bylo čisté, pozná se astma z rentgenu? Chci zkusit ještě týden s Claritinem a pak k lékaři, tak bych ráda, věděla, co mě čeká. Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Hano, omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Popsané potíže si zcela jistě žádají příslušné vyšetření k posouzení asthmatu, na které sama pomýšlíte a které se jeví být velmi pravděpodobně příčinou potíží. Z RTG se asthma posoudit nedá, je třeba provést funkční vyšetření plic, spirometrii. Podle toho se pak s lékařem či lékařkou domluvíte dál. Ohledně kortikoidů - ty jsou základem léčby asthmatu (a také těžší alergické rýmy...), takže se jim nebraňte, u moderních léků je při řádném použití riziko celkových nežádoucích účinků velmi malé...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x