Zalehlé ucho

Dobrý den, asi před 2 měsíci mi zalehlo pravé ucho, po týdnu jsem si zašel na ORL, lékař diagnostikoval vpáčený bubínek a dal mi antibiotika, po týdnu se nic neměnilo, a tak doktor propíchl ucho a nasadil další ATB. Poté ucho na pár dní odlehlo, mezitím jsem dostal angýnu, která byla léčena dalšími antibiotiky. Ovšem ucho mi opět zalehlo. Nyní je to již 2 měsíce co mám zalehlé ucho, k doktorovi již jít nechci, protože mi určitě zase nasadí antibiotika. Poslední dobou jsem měl čtvery. Prosím poraďte co s tím. Ucho mě nebolí a je zalehlé hlavně po ránu a někdy během dne. Když ho profukuju, zdá se že to dočasně pomáhá. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je-li příčinou problém s bubínkem jako takovým nebo zánět středouší, doma ho nevyřešíte a návštěvě lékaře se nevyhnete. Ale nikde neí psáno, že Vám lékař zase napíše ATB - třeba bude nález takový, že nebudou potřeba. Někdy ucho zaléhá z důvodu zvýšené tvorby ušního mazu, pak by stačilo, kdyby lékař ucho vypláchl. A někdy ucho zaléhá v důsledku uzavření Eustachovy trubice ("tunel", který spojuje nosohltan s středouším a vyrovnává tlaky ve středouší), obvykle když otečou sliznice nosohltanu a okolí, třeba při rýmě či zánětu nosohltanu a okolí. Pak by mohly pomoci kapky do nosu (kapané do nosu, ne do ucha!) na splasknutí sliznic. Protože však není jasné, proč máte ucho zalehlé, je vhodné lékaře navštívit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: