Zalehlé ucho po střelbě

Vážený pane doktore! Z vlastní hlouposti jsem nepoužil při střelbě z pistole chrániče uší. Po výstřelech z mé zbraně i ze sousedních stanovišť jsem cítil slabé bolesti v pravém uchu. Nyní na ucho částečně nedoslýchám šumí mi v něm a lidské hlasy vnímám jako "nakřápnuté". To i při hovoru s mobilním telefonem. Projíždějící auta slyším jako silné syčení. Vyhledal jsem lékaře ORL a ten nejdříve zjistil cerumen a předepsal glycerinové kapání. Při následné kontrole bylo ucho čisté. Doporučil mi vyšetření na audio, ale důvod nebo stav ucha, eventuální možnost léčení mi nesdělil. Další návštěva prý není nutná. Moc prosím o Váš názor nebo radu. Děkuji! Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Milane. Vaše potíže odpovídají poškození ucha akutním hlukem při výstřelu - jaká je funkce sluchového aparátu a míra případného poškození se projeví při audiometrii, podle jejího výsledku Vám bude doporučen další postup (účinná specifická léčba akustického traumatu ale není bohužel k dispozici, stav se ale může zlepšit sám od sebe...). Kontrolní ORL vyšetření je samozřejmě v případě trvajících potíží vhodné - bude třeba s někým probrat výsledek audiometrie, předpokládám, že nedoporučení kontrolní návštěvy se týkalo jen problému s ceruminem. Neváhejte se na vše nejasné vždy vyptat hned ošetřujícího lékaře, od toho tam je. Přeji brzké zlepšení stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: