Zalehlé uši, komora, ztráta sluchu..

Dobrý den, jmenuji se Aneta, již od 5 let trpím percepční poruchou sluchu, kterou řeším oboustrannými sluchadly. Dne 17.12 jsem měla pocit zalehlého ucha a navštívila ORL specialistu, ten nenašel nic. Den před návštěvou lékaře, jsem poslouchala písničky ve sluchátkách. Za těch 15 let jsem podobný problém neměla a to jsem náruživá posluchačka. Myslela jsem si, že zalehnutí ucha by mohlo býti způsobeno rýmou, která bude nejspíše alergická. Proto jsem si myslela, že časem levé ucho odlehne. Večer 4.1 jsem poslouchala opět písničky, jenomže než jsem stačila doposlouchat první, ozval se vysoký tón upozorňující na sms(typický tón pro Samsung), mobil byl zároveň v nabíječce a následující se mi mobilní telefon rozbil. Zněl plechově až roboticky. Nejspíš se poškodil reproduktor, nezmiňovala bych se o tom, kdyby to nemělo souvislost s tím, že v pravém uchu jsem začala slyšet stejně plechově a roboticky. Není to stálé, ale jen při určité intonaci hlasu a při jakékoliv reprodukci, ať už hudba, či televize či snad hlášení vlakových spojů na nádraží. Myslela jsem si, že by se mohlo poškodit sluchadlo, tak jsme zajeli jej zkontrolovat, kdy technici nám vyměnili reproduktor ve sluchadle, ale vše bylo stejné, slyšela jsem stále plechově. Navštívila svého foniatra, který mi v uších nic nenalezl a pokoušel změnit i vnitřní nastavení sluchadla(sensonogram u Widexu). Nic se nezměnilo. Začala jsem na doporučení svého foniatra docházet do kyslíkové komory. Můžu říct, že mě při zvyšování tlaku v komoře, bolí obě uši a je dosti nepříjemné, také mi zalehají, což je v rámci kůry, prý normální. Jenomže i když si stříknu Sanorin a snažím se zalehnutí odstranit smrkáním, zíváním, pohybováním dolní čelisti a foukáním, kdy si zacpu nos a snažím se tlak vypudit, cítím, že tlak se žene ven, občas mi v uchu zapraská, ale tlak se vrací zpět, namísto, aby odešel. Tím pádem mám zalehlé uši a nevím, co s tím, protože je to svým způsobem pro mě zhoršení. U svého foniatra jsem si nechala udělat audio, kde se zjistilo, že mám 5% ztrátu sluchu navíc.(to bylo ještě před docházením na kyslík). Závěr toho všeho je, že slyším hůře, pocit plechovosti stále zůstává a aby toho nebylo málo, mám ještě zalehlé uši. Co s tím? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, zeptejte se podrobněji,jak se projevuje 5ti procentní zhoršení na audiogramu - zda jde o zhoršení ve smyslu percepční nebo převodní/konduktivní/ nedoslýchavosti. Pokud jde o zhoršení percepční nedoslýchavosti,pak je to opravdu problém,který lze těžko řešit. Domnívám se však,že při zalehnutí by mohlo jít o zhoršení převodu,tedy zhoršení ve středním uchu,což se dá řešit.Vyšetření audiometrické by mělo být doplněno minimálně vyšetřením tympanometrickým,vyšetření optikou předpokládám. Nezapomeňte,že některé potíže s ušima a se sluchem mohou být způsobeny ztuhlou šíjí nebo blokem krční pateře. Přeji Vám,aby se sluch brzy zlepšil k původnímu stavu.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x