Zalehnutí uší u dítěte

Dobrý den, můj 4letý syn pro časté nemoci (od nástupu do školky ve 3,5letech) + výrazně zvětšenou nosní mandli, absolvoval před cca 6ti týdny odstranění nosní mandle. Rekonvalescence naprosto v pořádku, změnu jsem vnímala hlavně v tom, že přestal v noci téměř chrápat. Nyní jsem si všimla, že se občas bouchne rukou do ucha, většinou do levého,ale problém je u obou.Začla jsem ho více sledovat a pak od něj při hovoru zjistila, že ho uši nebolí, ale že chvílema neslyší a že prý to bouchnutí do ouška pomůže. Rýmu nemá, ale když třeba po pláči chci aby se vysmrkal, tak nechce smrknout pořádně, že mu to vadí,že chce slyšet a křičí, že neslyší.Když si třískne do ucha, tak to prý je zase dobré.A prý je takhle už zvyklý a trvá to déle. Jsem z toho úplně špatná, laicky jsem si myslela, že pokud by šlo třeba o problém s eustachovou trubicí, trápilo by ho to spíš před tou operací, ale proč nyní, po vyndání nosní mandle? Jinak myslím, že slyší výborně. Chová se normálně "zdravě" až na to nevědomé občasné bouchnutí do ucha při hře, které už probíhá automaticky. Nevím, jestli by ale nemohlo souviset, že od malinka je na uši strašně citlivý, nesnáší mytí vlasů a nesnese vodu v uchu. Děkuji za názor, hlavně co by mohlo následovat a co by nás mohlo čekat. Mějte se pěkně.Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bylo by namístě ORL vyšetření k vyloučení probíhajícího zánětu středouší, který by se eventuálně měl přeléčit antibiotiky a vhodné je rovněž tympanometrické vyšetření, které testuje funkci středního ucha změnou tlaku vzduchu v ušním kanálku. Léčba je rozdílná podle zjištěného problému. Na dětské ORL se můžete objednat i sama, případně Vám pomůže Váš praktický pediatr.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x