Žaludeční a střevní problémy

Dobrý den paní doktorko. Je mi 37 let, zhruba před třemi týdny jsem prodělal střevní problémy nález byl Campylobacter coli. Měl jsem silný průjem a 2x ze mě šla pouze krev s hlenem, crp jsem měl 18. nyní bolesti břicha a průjem přestal. Momentálně mě bolí žaludek a zhruba 2h po jídle mi je na zvracení. Cítím únavu a malátnost. krevní testy mi vyšli v pořádku, dnešní crp 5. Byl mi nasazen Helicid. Může to mít stále souvislost s stou bakterií? nebo se může jednat i o jiný problém. Mimo jiné mi zhruba před měsícem umřela babička na rakovinu slinivky. Tak mám obavy zda se nemůže jednat o totéž.

Odpověď odborníka:

Milý Antoníne, omlouvám se za zpoždění dotazu, dostal se ke mně až dnes. Není nic překvapivého, že ještě 3 týdny po kampylobakterové infekci nejste v pořádku, opravdu Vám může ještě nějakou dobu trvat, než se posbíráte. Helicid nasaďte, pomůže uklidnit žaludek. Dále dodržujte dietu bez dráždivých, ostrých, tučných či špatně stravitelných jídel (jídlo jako pro batole, ale raději ještě omezte i mléko, po průjmu střevo někdy špatně zpracovává mléčný cukr). Dejte si nějaká probiotika (GS Boularin, Biopron Forte). Odpočívejte, co to jde. Pokud se problémy budou zmírňovat, tak stačí vyčkat a určitě se zotavíte. Kdyby se to zhoršovalo nebo dlouho nezlepšovalo, jistě byste se s praktickým lékařem domluvil na nějaké další vyšetření včetně třeba ultrazvuku břicha, který by zobrazil i slinivku. Ale chci Vás uklidnit, že rakovina slinivky u babičky v pokročilém věku (podle Vašeho věku předpokládám, že jí nebylo méně než 70) nepředstavuje pro Vás nijak zvýšené riziko. Předpokládám, že Vám takhle "do těla" dal ten Campylobacter.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: