Žaludeční eroze, reflux

Dobrý den, více než rok se mi občas stane, že mám pocit uvízlého sousta (paprika, musli…), asi měsíc bolavého krku, gastroenterolog mě při říjnové kontrole odeslal na fibroskopii. Nález: GIF/CF 145 v jícnu refluktát, sliznice je hladká, klidná, lesklá, bez patologie, netěsnící kardií do žaludku, řasy autoplastické, peristaltika přiměřená, žaludeční jezírko bez patologické příměsi, sliznice žaludku s erozemi, symetrickým pylorem do bulbu i D 2, norm. nález. Angul. řasa i fornix bez patol. Odebrán vzorek z antra – na histologii. Dost mě to zaskočilo. Žáha mě sice kdysi občas pálila, nyní zcela výjimečně, prakticky jsem neměla žádné obtíže kromě nadýmání. Jím ráno jogurt s musli, pět až šestkrát denně menší porce jídla, dost mléčných výrobků, prakticky nesladím, jen třeba lžička medu denně, pečivo žitné a knackebrot, dost zeleniny, olivový olej, těstoviny, kuskus, pohanka, ryby, maso libové – občas, dám si ale i šunku, kvalitní párek…, dopřeju si denně malý koláč (ne kynutý) většinou s tvarohem nebo s ořechy, dvě dl červeného vína, tři kávy denně, nikdy nalačno, vždy s mlékem, kvalitní arabica, z presovače, asi obden kousek čokolády 70%. Prakticky nejím smažené jídlo, pečené občas, spíše vše syrové nebo vařené a dušené. Nejím moc horké ani studené, nepiji perlivé nápoje, colu, jen občas jemně perlivou vodu, občas pivo při sportu –maximálně dvě malá za den. Nedělá se mi špatně, jen zcela výjimečně, nemám kašel, chraptění, průduškové a plicní komplikace, nezvracím, netrpím na průjem, nemívám tzv. střevní chřipky“. A najednou zánět žaludku! CRP ale bylo nízké! Je to asi chronický zánět, jak dlouho asi… Od té doby, co to vím a beru omeprazol, nic moc, tlak v žaludku a krku, stres. Co dělám špatně? Lékařka mi po výkonu předala výsledky, histologie bude za dva týdny, na gastro jsem objednaná až na březen. Nevím, co dělat a co nedělat, jak mi může káva, víno, čokoláda moc škodit, zda je zcela vynechat, což by mě ochudilo o drobné radosti života… Po kávě i vínu nemám žádné obtíže. Jak se léčilo dřív? Pomohou nějaké bylinky? Minerálky? Zeleninové šťávy? Nebo snad homeopatie? Spíš tomu moc nevěřím… Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Adélo, do doby dostupnosti výsledků histologického vyšetření Vám doporučuji dodržovat tzv. antirefluxní režim, včetně vynechání nápojů sycených oxidem uhličitým a potravin uvolňujících přechod mezi jícnem a žaludkem. Medikamentózně lze tento režim podpořit užíváním tzv. prokinetik před jídlem. Tyto léčivé přípravky usměrňují pohyb zažívací trubice správným směrem. Další postup, případně používání příslušných léků, bude záviset na výsledku histologického vyšetření. Doporučuji Vám konzultovat očekávaný nález s gastroenterologem co nejdříve po jeho obdržení. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: