Žaludeční šťávy

Je mi 33 let,před rokem jsem měla mírné pálení v žaludku,prakt.lékař mi dal helicid,a za měsíc jsem byla na gastroenterologii,kde mi zjistili,že mám málo žaludeč.šťáv.Krevní testy ukázaly,nedostatek železa,při užívání sorbiferu potíže ustaly.Po roce-nyní jsem byla na kontrol.vyšetření-opět Chronická atrofická gastrtrida s achlorhydrií.Problémy nemám,někdy horší trávení,zácpa,vnoci zřídka nevolnost,kolonoskopie a ultrazv.břicha vpořádku.Dokrorka mě hrozně vyděsila,že šťávy se mi nikdy nedoplní,a že je riziko rakoviny.Jsem z toho hrozně vystrašená,mám dvě děti,opravdu je to tak hrozné,Nemám žádné problémy s žaludkem už rok,můžete mi poradit ,co podporuje tvorbu žaludeč.šťáv?Nyní mám spíš problémy s únavou,byl mi zjišěn nedostatek vitamínu b12,odedněška dostávám dvakrát měs.injekčně(stačí to?).A ještě se chci zeptat,zda je to třeba dědičné,od narození,nebo mi to mohlo vzniknout stresem?Měla jsem 2 roky stresového období,nebo to může být tím helicidem,když snižuje ž.šťávy.? prosím poraďte mi,co pro to mohu udělat?Mám chodit co 3 roky na gastro kontroly.Stačí to?jak hodně v tom působí psychika?A můžete mi doporučit nějaké vit.doplňky.(i na ten stres).Děkuji .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velmi pravděpodobně máte nemoc jménem perniciosní anemie a jejím projevem je atrofická gastritida s achlorhydrií (ztráta schopnosti tvorby trávicíhc štáv v žaludku). Je snadno léčitelná vitaminem B 12. Vybudit se tvorba kyseliny chlorovodíkové (štávy) nedá, problém je jinde, je to složité, ani se o to nepokoušejte...(třeba alkoholem podle jedné lidové pranostiky). B12-ky injekce je opravdu jednoduchá, ale velmi účinná léčba a je v podstatě jediná. Dědičnost se při vzniku této anemie neuplatňuje - nemusíte mít obavy. Anemie bývá způsobena nejčastěji poruchou vstřebávání tohoto důležitého vitamínu (B12), protože sliznice je jiná (atrofie znamená oslabení) a většinou je zničena autoimunitním zánětem, kdy se tvoří protlátky, které ničí vlastní tkáně a u vás sliznici žaludku. Jsou další autoimunitní nemoci - je jich mnoho (roztroušená sklerosa, lupus, crohnova nemoc, dermatomyositida - info např. zde: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/pribuzna-onemocneni-lupusu ). Ale autoimunní povahu zánětu by mělo objasnit podrobnější vyš. žaludku při gastroskopii, nepíšete, zda bylo děláno. Zkrácení života ani rakoviny se obávat nemusíte. Žaludek je však nutné sledovat po celý život, nejčasteji 1x ročně (za 3 roky se mi jeví jako dlouhá doba), protože bývá náchylnější k nádorovému onemocnění, ale pokud budete chodit na kontroly a léčit se, je vše pod kontrolou. Pokud by perniciosní anemie byla dlouhodobě neléčená, došlo by i k poškození nervových buněk a rozvoji různých neurologických příznaků. Doplnky stravy můžete jakékoli, větší význam na autoimunitu mít nebudou, ta je zakodovana v těle, ale stres na její spuštění měl vliv rozhodně. Věnujte se tedy minimalizaci stresu ve svém životě a hledejte také v duši, tam bývají "kořeny". Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: