Žaludek

Dobrý den, už jsem do poradny nedávno psala co se týče bolesti v levém podžebří. Pan doktor mi mile odpověděl a poradil. Nyní jsem byla propuštěna z nemocnice kde jsem podstoupila gastroskopii kde mi bylo zjištěno, že mám antrální gastropatii (přikládám propouštěcí zprávu s výsledky). Chtěla bych se zeptat zda všechny hodnoty jsou v pořádku a co to vlastně znamená antrální gastropatie? Prý jde o zánět žaludku. Mám doporučenou šetřící dietu a helicid místo něj mi dali v lékárně ortonol, prý je to složením stejné. A jak dlouho se bere, nikdo mi to neřekl. Nebo mi poradí v gastro poradně až si budu volat o výsledky zda ortonol ještě brát? Pak bych se chtěla zeptat v žaludku mi často kručí někdy pod žebry jindy na středu žaludku zda je to dobře? a někdy bolest nemám 2-3 dny je to v pořádku a pak se bolest v podžebří ozve. Na bolest mi nic nedali a řekli, že to bude chvíli trvat než se žaludek srovná. Když to bolí vemu si algifenové kapky, které někdy pomůžou někdy moc ne. Jsem teprve 2 den z nemocnice doma a začínám pomalu jíst. Včera jsem měla k večeři "gumový" rohlík s tvaroháčkem což jsem myslela, že na dietu mohu a večer mě právě pod žebry hodně rozbolelo, ale byla jsem i ve stresu. Čím by tyto náhlé bolesti po pár dnech mohli být, (někdy cítím jen tlak od žeber k pupku) a za jak dlouho se žaludek asi srovná? Nedokážu si představit, že s těmito bolestmi nastoupím do práce. Pak bych se chtěla zeptat zda by to nemohl být i žlučník, ale bylo mi řečeno,že ten by měl být vpořadku, přestože to v nemocnici nekontrolovaly, ale předpokládám, že by byly zvýšené nějaké hodnoty v krvi pokud by šlo o žlučník či slinivku. A poslední věc, na kterou bych se chtěla zeptat je, že jsem slyšela, že stolice by měla plavat, že se jedná o špatné trávení, málo vlákniny ve stravě a že to může být i rakovina. Od té doby co mě bolí v levém podžebří stolice neplave, dříve většinou plavala, tak mám trochu obavy. Někdy je světlejší někdy tmavší. Tak bych se chtěla zeptat co je na tom pravdy, že má plavat? Děkuji Petra P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Antrální gastropatie je širší skupina onemocnění, mezi které patří i zánět, který Vám nyní léčí. Změna léku není problém, účinná látka je v zásadě stejná. Vždy je ale samozřejmě lepší užívat přesně to, na čem se s lékařem dohodnete. Popisované žaludeční obtíže patří ke stanovené diagnóze a věřím, že postupně při nasazené léčbě a dietě odezní. Nemá smysl uvažovat nad tím, že jsou potíže způsobené něčím jiným, když vlastní léčba onemocnění ještě nebyla ukončena. Co se stolice týče, je to individuální. Když plave, znamená to, že obsahuje více látek lehčích než voda. Nic více. Nelze říci, co je lepší a také je to individuální a nakonec i proměnné u jednoho jediného člověka. Tím se netrapte a nesmysly o souvislostech s rakovinou rovnou pusťte z hlavy. Pěkný den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: