Zaludek a střeva

Dobrý den Paní doktorko,moc prosím o radu a i o Váš názor.Je mi 33 let a již přes rok mám potíže se zažíváním.Mám gastritidu žaludku na kterou beru léky a celkově se dá říct že je to v pohodě. Můj problém spočívá s bolestmi břicha a špatnou stolicí.Tento stav trvá již měsíc.střídá se mi průjem se zácpou,jeden tak podruhé jinak,někdy při stolici břicho bolí někkdy ne.Krev ani hlen ve stolici nepozoruji.Na lékařské prohlídce Uz břicha rentgen zatím nic vidět není.Měla jsem podstoupit kolonoskopii ale nedokončena pro velkou bolstivost.Nyní 15.2. jdu na CT břicha,je to ale stoprocentní vyšetření které by odhalilo i třeba nádor? Mám strach z rakoviny jelikož moje babička na tuto nemoc zemřela v 45 letech a bratr 35 let trpí crohnovou chorobou kterou mu zjistili před rokem.Je v mým případě a věku tato nemoc pro mě nebezpečná? Jím normálně pocity nechutenství apod nemám.Děkuji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je pravda, že nádory jsou do určité mírny i geneticky podmíněné a pokud je výskyt tohoto nádoru ve vaší rodinné anmanéze, riziko pro Vás je větší. Vzhledem vašemu věku je nádor střeva méně pravděpodoný, ale nicmně né nemožný. CT kolonografie je dobrou volbou, samozřejmě větší nádor střeva by byl odhlanem. Přínosem ale klasické kolonoskopie je v odběru materiálů ze střeva a následně histologický rozbor. To je velký plus. Lze klasickou kolonoskopii provést i za přispání či uspání. Další postup bych ale ponechala na výsledku CT a poté domluvě s vašim gastroenterologem.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: