Zamlklé těhotenství vlivem herpetického viru

Dobrý den paní doktorko, můžete mi prosím poradit. Dne 16. 10. jsem podstoupila revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství v 10. týdnu. Druhý den po zákroku mi byla odebrána krev na stanovení testu TOR. Na kontrole mi bylo řečeno, že z krve bylo zjištěno, že jsem se nakazila nějakým herpetickým virem a proto se plod přestal vyvíjet. Chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaká vakcína proti těmto virům, nechtěa bych si tímto již znovu projít. Pokud existuje, můžete mi prosím napsat jak dlouho vydrží její účinek a jaká je její cena. Předem Vám moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po nákaze herpetickými viry již tyto viry zůstávají v organismu přítomny ve skryté formě doživotně. Žádná léčba neeradikuje viry z těla. Opětovná nákaza již možná z tohoto důvodu není. Existuje zde možnost reaktivace onemocnění při oslabení imunitního systému. Případná léčba umožňuje pouze zmírnění příznaků při aktivním onemocnění. Pro těhotenství je nebezpečná právě prvotní nákaza, která již u Vás proběhla a tedy již neproběhne.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: