Zamlklý potrat - příčina

Dobrý den paní doktorko, velice děkuji za Vaše odpovědi na mé předešlé dotazy. Chci se Vás dnes zeptat ohledně zamlklého potratu ve 12tt, zda mohl být jako jeden z možných důvodů laboratorní nález protilátek v krvi. Má gynekoložka se tomu tenkrát podivovala, jsem přeci krev.skupina ,,A pozitivní,, a tak se rozbor krve musel zopakovat. Nato mi v moči byla zjištěna bílkovina, šlo o zánět. Praktický lékař navrhl udělat znovu kultivaci vzorku moči, nechtěl mi hned předepisovat antibiotika. Za další týden jsem si volala o výsledky moči a krve. Velice zajímavé a v ten okamžik pro mě radostné bylo, že v krvi již nebyly žádné protilátky a také žádný negativní nález v moči. Jenže ten stejný den o pár hodin později jsem začala mírně krvácet(jasně červená krev). Ihned jsem běžela k mé lékařce. Ta na základě UTZ konstatovala, že plod se již přestal vyvíjet. Myslíte si, že protilátky v krvi, měly na tom svůj podíl ? Dále nález zánětu v moči, mohlo to také ovlivnit vitálnost plodu ? Na co vlastně tělo reagovalo protilátkami ? Proč se v krvi objevily protilátky ? Manžel je také Rh faktor pozitivní. Moc tomu nerozumím. Má lékařka mě utěšovala, že se to stává, nejsem prý jediný případ. Mě ale přijde, že kolem sebe vidím mnoho těhotných a šťastných žen. Tato událost mnou velice otřásla. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemluvíte o tom, o jaké protilátky se jednalo, nemůžu Vám proto k tomu říct něco bližšího. Příčiny potratů mohou být různé, jak ze strany plodu či matky, tak také zevní vlivy mají na vývoj těhotenství vliv (léky, toxické látky). Ve většině případů se konkrétně příčiny zjistit nepodaří. Pokud se u Vás jednalo o první potrat, není zde zvýšené riziko toho, že se situace příště zopakuje. Netrapte se tím, že potkáváte těhotné a šťastné ženy, štěstí jednou zaklepe i u Vás.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Když kůže volá o pomoc
Články: Když kůže volá o pomoc
Léto je roční období, kdy...
Ovulace a načasování pohlavního styku
Články: Ovulace a načasování pohlavního styku
Pokud chcete zvýšit své...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ostatní vyšetření v gynekologii
Články: Ostatní vyšetření v gynekologii
Jaká vyšetření vás mohou...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: