Zanártní kost

Dobrý den pane doktore,tak jsem dnes byla na KO a sundat sádru(o svém pádu na shcody jsem se nezmínila kromě suprbarevné modřiny už kostrč celkem OK)Chtěla by jsem s vámi jen podělito dnešní KO,protože k vám mám důvěru amoc jste mi tu pomohl a vašeho názoru si moc cením.Dnesšní závěr tedy zní.Rtg:" na dnešním,stejně jako na urazovém snímku obraz ulomku z os naviculare.Dop: RHB výřivka a LTV hlezna anohy 10x ,pak kontrola.Noha mě samozřejmě stále bolí.Tak nevim DR říkal že je to uplně stejný,a jestli jsem si náhodou ten uraz nezpůsobila už kdysi že to vypadá možná na starší než ten den urazu,ale já si předtím nikdy nohu nezlomila,říkal že to bych určitě pocítila,a že je tam něj ulomek volně?!tak jsem říkala že to bude asi to,co furt cítím jako "přeskakování kost o kost vtom místě" a Dr že to je možné že to tak cítim.Chci se tedy zeptat jestli tímto vše skončilo jak jsem pochopila a nadále budu chodit se zlomenou nohoua volným ulomkem kosti,navíc když ta noha bolí? to se nemůže nic stát? a přestane mě to tedy časembolet, jsem z toho trochu vrozpacích,naco tedy ta léčba když na koci je vše stejné a nechá se to být:-(omlouvám se za tak obsáhlý dotaz a moc vám děkuji za vaší ochotu.Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Na prvním snímku by se dalo podle charakteru okrajů úlomků poznat, zda se jedná o čerstvý nebo starý úraz.Popíše rentgenolog. Pokud existuje po potřebné době znehybnění volný úlomek, nezhojený nyní nebo z minulosti, zálěží na potížích, které noha má. Pokud nejsou , tedy vše dobře , neléčíme rtg snímek, ale poraněnou nohu. Pokud potíže přegtrvávají potom určitou dobu podle nálezu vyčkat a poté operací úlomek odstranit. Následně rehabilitace a fyzikální léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: