Zanedbání hygieny předkožky

Je mi 28 a více jak 18 let jsem zanedbával hygienu pod předkožkou. Nyní jsem se dozvěděl, že z toho může být až rakovina penisu. Mám se tedy něčeho takového reálně obávat? Existuje přímá úměrnost mezi stupněm zanedbání hygieny pod předkožkou a stupněm vzniku rakoviny? Dostane každý, kdo adebává hygienu rakovinu penisu? Existuje způsob, jak mohu svůj "deficit" dohnat? Nakažením HIV a ani HPV netrpím. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hezký den Josefe, děkujeme za dotaz, ano, máte pravdu, udává se, že zanedbání hygieny pod předkožkou může přispět k rakovině penisu, ráda bych Vás však uklidnila, k rakovině penisu je zapotřebí ještě několik dalších faktorů, např. právě infekce HPV virem. Čili budte v klidu, nyní zkuste na hygienu více dbát a dodržovat ji, určitě není pravda, že všichni, kteří zanedbávají, či zanedbávali hygienu rakovinu penisu dostanou, přímá úměra také žádná neexistuje, jako prevenci Vám doporučím užívat vždy při pohlavním styku ( hlavně s nestálou partnerkou ) kondom. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: