Zánět?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli byste mi mohla nějak poradit, případně osvětlit oč by se mohlo jednat. Vše začalo někdy začátkem roku, kdy jsem po silném prochladnutí začal mít problém s bolesti pravého nadvarlete. Docela mi trvalo, než jsem se dostal k lékaři, protože stav se mi neustále měnil z klidného na bolestivý, takže jsem váhal. Nakonec po návštěvě určil lékař že jde nejspíš o zánět nadvarlete(pravého) a dostal jsem preventivně Gyrablock 400. Píšu "nejspíš" protože moč byla negativní, v krvi také nic nebylo a až po tom co jsem dobral antibiotika(kdy se nic nezlepšilo) jsem dal vzorek ejakulátu. Ve vzorku staphylococcus species, Enterococcus faecalis. Téměř na vše citlivé. Dále mě teda nasadil Augmentin 1G(v lékarně mi dali Amoksiklav). Během užívání se to zdálo být lepší, bolesti ustoupily, ovšem otok chámovodu stejný. po dobrání opět stav stejný jak před tím, né-li horší. Opět se vrátili bolesti a začal jsem mít pocity bolesti i levého nadvarlete+bolesti v podbřišku na stranách. Následoval další odbětr ejakulátu, kde se našla apět enterococcus faecalis+ navíc Klebsiella ocytoca a Serratia marcescens. Opět nasadil ATB a to Cotrimoxazol al for 960mg na 3 týdny. Situace jako před tím: ze začátku v pořádku, v posledním týdnu užívání se vracely mírné bolesti. Tento čtvrtek jsem dobral antibiotika a zároveň došly výsledky ejakulátu co jsem dával před 2 týdny. Opět E.coli s citlivostí na vše krom trim a ampi. Momentální stav sice snad trochu lepší, ale opět bolesti v podbřišku na stranách střídavě pravá levá několikrát během dne. Bolesti nadvarlat už ani nejsou, ale otok chámovodu a celého "úponu" na varle stále hlavně pravý.Jinak bez teplot, bez výtoku apod. Test na chlam.trach negativní. Doktor podle nálezu ejakulátu uzavřel že se jedná o prostatitidu nebo vesikulitidu. Další ATB nedal, doporučil terapii Nefrovaximem a kontrola za 3 měsíce. Byl bych rád za jakoukoliv radu či doporučení.Nebo jestli netušíte co, a čím by to mohlo být způsobené. Doktor sám nevěděl proč na mě ATB nezabírají, že se s tímhle ještě nesetkal. Už mě tohle vše nebaví a nevím co dál. Za odpověď předem děkuji. patrik

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Patriku. Chronické záněty varlat a prostaty jsou svízelné, proto by léčbu měl vést urolog. K infekci varlat může dojít několika spůsoby: zánět se sem může šířit z močové trubice, z močového měchýře (obzvlášť při přítomném tzv. močovém reziduu) a třetí možnou cestou je přestup baktérií přímo z krve. Chronický zánět taky může vést k vzniku abscesu - tj. k ohraničenému prostoru, který je vyplněn hnisem. U recidivujích zánětů močových cest je vždy podezření na infekci chlamýdii trachomatis či ureaplazmou. Proto doporučuji následující: - provést stěry z ústí močové trubice na ureaplazmata (pokuď tak již učiněno nebylo). Pokuď se infekce u Vás potvrdí, je nutné vyšetřit i Vaši partnerku (ky) a léčit ji zároveň s Vámi. - provést odběry krve na tzv. hemokultury, aby se vyloučila přítomnost baktérie v krvi, a na stanovení glykemie k vyloučení cukrovky - zopakovat ultrazvuk varlat, dále provést usg prostaty a semenních váčků, aby se vyloučil absces - provést ultarzvuk. vyšetření močového měchýře na vyloučení močové retence (usg před a po vymočení) - v případě negativních nálezů pak lze volit CT břicha a malé pánve, MRI či PET - což jsou metody přesnější při pátrání po zdroji infektu Vyšetřovací algoritmus je zmáhající a je během na dlouhou trať, proto je vhodné podstoupit vyšetření za hospitalizace na urologickém oddělení (poraďte se se svým urologem).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: