Zánět a struma

Měla bych dotaz. Je mi 47 let. Vše u mě začalo před 9 týdny kvasinkovou infekci, pak do týdne následoval zánět močového měchýře a levé ledviny. Brala jsem antibiotika zanocin dvě balení, která vůbec nepomohla. V průběhu kdy jsem brala antib. se mi na krku vytvořila boule asi 3 cm velká a táhl se od toho takový ztvrdlý válec a píchalo mě do ucha. Obvodní lékař řekl, že to je jen uzlina. Pak následovala ant. Ospamox, který zabral přibližně na týden, pak mě obv. lékař poslala na urologii, kde mi napsali Azitromycin mylan. Dodnes cítím, že to není s ledvinou i moč. měchýřem úplně v pořádku, přetrvává jemná bolest. Boule nemizela, tak jsem byla odeslána na ultrazvuk a tam mi řekli, že je to struma ve štítné žláze. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je možné, že ta struma zmizí po úplném vyléčení. Mohlo to zvětšení být vyvolané antib., anebo tím zánětem? Byla jsem už i na endokrinologii, kde mi doktor řekl, že chce udělat punkci na rozbor. Zatím bych do toho nechtěla zasahovat. Jaké je jiné možné vyšetření? Např. CT, anebo magnet. rezonance? Podle rozborů krve, prý štítná žláza funguje správně. Do toho onemocnění, jsem neměla na krku nic. Ten ztvrdlý válec už tam není i to píchání do ucha přestalo. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud došlo k tak rychlému objevení se tak velkého uzlu ve štítné žláze, buněčný rozbor bych rozhodně doporučila. Neexistuje zobrazovací metoda, ani krevní vyšetření, která by nám vyloučila, že se nejedná o zhoubný útvar. Punkce (cytologie) je krok první, pokud by vyšla podezřele, dalším řešením je už jenom operace.
Souvislost se zánětem by mohla být reálná pokud by bolestivost nevymizela a současně byste měla výrazné zánětlivé celkové projevy (nateklé krční uzliny, horečky, známky výrazného zánětu v krvi).
Dovyšetření uzlu bych rozhodně neodkládala.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: