Zánět a wobenzym

Vážená paní doktorko, asi před dvěma měsíci jsem kvůli recidivujícím vaginálním infekcím začala brát lék Wobenzym a laktobacily. Minulý týden jsem strávila u moře, kde mě po dvou dnech koupání (včetně máčení hlavy) začalo nejprve bolet ucho a následně se přidala i hnisavá sekrece. Sekret je povětšinou hnědavý, s výjimkou jednoho odpoledne, kdy byl žlutavě zelený. Dnes mi na ORL byly předepsány antibiotika a atibiotické kapky s kortikosteroidy. Můj dotaz směřuje k tomu, jak je možné rozvinutí takového zánětu během léčby Wobenzymem? Chápu samozřejmě, že Wobenzym není všelék... Dále bych se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost, že zánět má na svědomí "čistá" (rozhodně oproti českým rybníkům a koupalištím) mořská voda? Možnost vniknutí zrnka písku je minimální, na pláži byly velké oblázky... Bazénům se kvůli gynekologickým potížím dlouhodobě vyhýbám. Naposledy bych se chtěla zeptat, zdali mé opakující se problémy nemohou nějak souviset s určitým typem potravinové intolerance (alergie). Nejde zde jen o gynekologické potíže, ale též o průjmy, plynatost, věčné nachlazení v zimně s bolestmi v krku atd. V průběhu posledních deseti měsíců beru z různých důvodů již třetí atb. Případně, pokud by zde souvislost mohla být, je možné nechat se vyšetřit na potravinové intolerance jinak, než jako samoplátce? V dětství jsem se léčila se sníženou imunitou, příčinou byly mimo jiné hospitalizace s febrilními stavy jejichž etiologii lékaři tenkrát nedokázali určit. Předem Vám děkuji za Vaše laskavé odpovědi a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Užívání Wobenzymu nezabrání rozvinutí bakteriální ani virové infekce. Zdroj infekce mohl být i z mořské vody, není sterilní, možný je i kapénkový přenos.
Nesváděla bych Vaše obtíže pouze na potravinovou intoleranci. Vhodné by bylo celkové imunologické a alergologické vyšetření /včetně vyloučení alergií na inhalační alergeny/.
Pokud máte podezření na vznik obtíží /průjmy, bolesti břicha, kožní projevy/ po požití určité potraviny, tak se ji snažte z diety striktně vyloučit a pozorovat zda-li projevy odezní.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x