Zánět hofova tělesa

Dobrý den,v únoru 2006 jsem měla úraz kolene, s rozvinutím zánětu Hofova tělasa.Pro nelepšící stav a neúspěšnou léčbu byla v červenci provedena artroskopie.Po té rozvoj KRBS - Sudeckova syndromu, se kterým se stále potýkám.V březnu 2007 se objevily opakované záněty dělohy - podstoupila jsem laparoskopii, kde potvrzen rozsáhlý chron. zánět. V obou případech,jak u kolene tak dělohy mi byly provedeny krevní výšetření ( FW, CRP, Leukocyty), které byly negativní, teplotu jsem také neměla. Po vyléčení dělohy stále přetrvává zánět kolene až do této doby, který nelze vyléčit. A nyní se opět objevil zánět dělohy. Už jsem zoufalá, mám stálé bolesti LDK,proto prosím o radu.Do kolene mi byl 2x aplikován Diprophos 20mg s Meso, užívala jsem různé léky ze skupiny VAZODILATANS, ANTIREVMATIK,ANTIFLOGISTIK - např. Flamexin,Aescin - Polfa,ANALGETIK,Vitamíny - Milgamma N, Wobenzym, dlouhodobě MIACALCIC NASA + všechny druhy mastí. Je možné, že můj imunitní systém nepustí zánět z kolene do organismu (proto krev negativní) a pouze při oslabení jiného orgánu ho napadne? Je vhodné speciální imunologické vyšetření? Jak zánět vyléčit?(Pracuji na dětském odděleni, nikdy nebývám nemocná - chřipky, angíny, nachlazení apod..Jedině trpím na kvasinkové infekce pochvy.) Budu vděčná za každou radu nebo názor. Děkuji Dagmar.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dagmar. Váš problém a otázky přesahují možnosti virtuálního poradenství v rámci této poradny. Přesto se však pokusím odpovědět na Váš problém. Osobně si nemyslím, že by zánět kolena souvisel se zánětem dělohy. V případě kolenního kloubu se bude pravděpodobně jednat již o zánět chronický. To znamená, že již nemusí být přítomné nějaké infekční agens (ani na počátku nemuselo, sám úraz vyvolává tzv. sterilní zánět), ale imunitní systém Vašeho těla nadále udržuje zánětlivé prostředí. V některých případech se přistupuje i k vyjmutí Hoffova tělesa, ale každý zákrok v oblasti kloubu, navíc takto radikální, vede k dalším druhotným změnám a je potřeba ho zvážit. Co se týče zánětu dělohy, může být situace obdobná a jak sama píšete, jedná se o chronický zánět podle laparoskopické diagnostiky. Ani v tomto případě již není příčinou bakterie či virus, ale vlastní imunitní systém organizmu a jeho chybné nastavení, chronické dráždění orgánu či jiné příčiny. Nemyslím si, že by imunologické vyšetření pomohlo odhalit příčinu, nicméně se logicky nabízí. Spíše Vás však čeká dlouhodobá spolupráce s ortopedem a gynekologem, chronické záněty jsou velmi často již neléčitelné, avšak je možné je ovlivnit natolik, že pacienta nijak neobtěžují, pouze "jedno za čas" se projeví.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: